Share |

Cum ajută noul Cod Fiscal firmele să iasă din criză?

 Codul Fiscal s-a modificat din nou. Însă, de data aceasta, deciziile luate de Executiv sunt pe placul firmelor, deoarece multe dintre schimbări pun în practică solicitări mai vechi ale mediului de afaceri.
 Luna octombrie a adus o serie de transformări pentru agenţii economici, dar şi pentru buzoienii care intenţionau să contracteze credite bancare în diferite scopuri.
   Spre exemplu, începând cu această lună, contribuabilii care au obligaţii fiscale la bugetul consolidat al statului plătesc, în primă fază, datoriile principale şi abia apoi dobânzile şi penalităţile de întârziere.

   Prevederea face par­te din modificările aduse Co­dului Fiscal, ce au intrat în vi­goare începând cu 3 octom­brie, care se referă la ordinea de stingere a obligaţiilor fiscale, în situaţia în care contribuabilul datorează mai mul­te tipuri de creanţe fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a le plăti în totalitate.
    Cu alte cuvinte, contribuabilii vor plăti cu prioritate datoriile propriu-zise după vechimea lor şi apoi dobânzile şi penalităţile. În acest sens, firmele îşi vor putea achita mai uşor datoriile către bugetul consolidat al statului, fapt îmbucurător pentru mediul de afaceri ţinând cont că Fiscul, din sumele virate pentru plata taxelor şi contribuţiilor, acoperea dobânzile şi pe­na­lităţile de întârziere.
Penalităţi mai mici pentru cei cuminţi

Companiile care vor reuşi să-şi plătească datoriile pe care le aveau către stat în data de 31 august 2011 până la sfârşitul acestui an vor fi scutite de o parte din penalităţi, conform modificărilor anunţate.Aceste firme vor trebui să achite numai restanţa principală şi dobânzile de întârziere, urmând să fie scutite de la plata penalităţii. Însă dacă îşi va plăti datoria până la jumătatea anului viitor, va fi scutită doar de jumătate din penalităţi.

    Tot de la începutul acestei luni, firmele mici care au o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro pe an şi cel mult trei salariaţi depun de­claraţia unică 112 trimestrial, adica de patru ori pe an în loc de 12 ori pe an. Din calculele şefului Executivului, rezultă că aproximativ 54% dintre firmele din România vor beneficia de această facilitate.

 De acelaşi lucru beneficiază şi persoanele fizice autorizate, în­treprinderile individuale, per­soanele fizice care exercită profesii libere, precum şi asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, care au personal angajat cu contract individualde muncă.â

Creanţele îşi fac loc în certificatul fiscal

O altă modificare vizează posibilitatea ca Fiscul să înscrie în certificatul fiscal şi sumele pe care o firmă le are de încasat de la entităţile publice. În acest fel, firmele care au datorii la buget, dar şi bani de încasat de la stat vor putea participa la licitaţii publice.

Una peste alta, însă, firmele mici şi mijlocii au primit veşti bune. Modificările vin în sprijinul mediului de afaceri şi pentru susţinerea firmelor, "astfel încât acestea să poată face faţă provocărilor actuale legate de ieşirea din recesiune",aşa cum declară Emil Boc.

Your rating: Nimic Average: 4.8 (10 votes)

Comentarii

asa trebuia sa fie dintotdeauna
statul s-a comportat ca un camatar