Share |

”Inima României”, creația unui sculptor buzoian, într-o importantă expoziţie din Egipt

Sculptorul Bogdan Adrian Lefter a lucrat recent în Egipt, în cadrul unui simpozion internaţional de sculptură cu tema „Reînvierea Umanităţii”, un manifest împotriva terorismului. El a realizat o inimă din inox pe care a fixat-o pe un suport decupat în forma hărţii României.
Artistul de 35 de ani a fost singurul sculptor din ţara noastră care a fost invitat să realizeze o lucrare simbolizând o inimă, alături de alţi 71 de artişti din toată lumea.    Cele 72 de inimi sculptate în diferite forme şi materiale vor rămâne permanent, sub câte un clopot de sticlă, într-o expoziţie în aer liber în „inima” deşertului.    ”Am transpus această inimă în inox deoarece acesta, când este lustruit, se comportă precum o oglindă într-o dinamică constantă reflectând şi acaparând imaginile privitorilor şi a mediului ambiant devenind în acelaşi timp o reflexie a sufletului în permanentă schimbare”, spune Bogdan Adrian Lefter.

Inima din inox realizată de artistul buzoian este fixată pe un suport decupat în forma hărţii României.  ”Plecând de la ideea O Inimă O Naţiune, am ales ca baza de susţinere a inimii din inox să fie harta României, simbolizând dorinţa mea de a dedica această lucrare centenarului Marii Uniri. România reprezintă locul unde am rădăcinile şi spaţiul unde m-am dezvoltat ca persoană, spirit şi am dorit să-i aduc un tribute”, este explicaţia artistului.  Ansamblul în primă fază cuprinde 72 de inimi sculptate de 72 de artişti din toată lumea, toţi lucrând în mod individual la acelaşi concept în materiale şi tehnici diferite.    Amplasat la baza unui munte din inima oraşului Sharm El-Sheikh, cele 72 de inimi sunt aşezate pe 72 de postamente/piedestaluri din marmură iluminate aşezate radial pe platforma pătrată  de marmură  concepute în cadrul Shosha Kamal Design House sub îndrumarea  designerului Shosha AboulKheir.
Expoziţia este un manifest care arată clar prin intermediul artei care sunt cauzele reale ce stau în spatele războaielor şi terorismului. Sculptorii din cadrul acestui memorial, prin viziunile şi modalităţile lor diferite de a se exprima, privesc războiul şi actele de terorism mult mai în profunzime, devenind o singură voce.    Memorialul „Reînvierea Umanităţii” a fost inaugurat de către preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi  în cadrul ceremoniei de deschidere a World Youth Forum.   ”Inspirat de inima omenească scopul memorialului este acela de a reaminti lumii că în ciuda diferenţelor vizibile dintre noi cu toţii avem aceleaşi bătăi de inimă”, spune Bogdan Adrian Lefter.   Artistul Bogdan Adrian Lefter a mai realizat sculptura din inox de la intrare în municipiul Buzău, bustul lui Corneliu Coposu de lângă Biserica „Sf. Mina” din Bucureşti şi rinocerul gigant din Changchung, China

SURSA : Adevărul
 

No votes yet