Share |

”Un centenar, o bibliotecă: 125 de ani de bibliotecă publică la Buzău”, o suită de evenimente la Biblioteca Județeană (FOTO)

Începând de săptămâna trecută, au loc la Buzău mai multe evenimente prin care au fost celebrate atât instituţia creată de Basil Iorgulescu în anul 1873, cât şi personalitatea scriitorului Vasile Voiculescu, al cărui nume îl poartă Biblioteca Judeţeană Buzău și a cărui naştere este sărbătorită pe 27 noiembrie.

Manifestările au debutat pe 16 noiembrie 2018, când, în parteneriat cu Colegiul Naţional ”B. P. Haşdeu” din localitate, s-a desfăşurat sesiunea de referate şi comunicări ale elevilor, cu tema ”Viaţa şi opera lui Vasile Voiculescu”. Invitatul acestei sesiuni a fost Luigi Bambulea, cercetător la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Elevilor preşcolari le-a fost rezervată ziua de 19 noiembrie, ei putând să participe la concursul de desene ”Personajul preferat”.

În data de 21 noiembrie 2018, a avut loc întâlnirea liceenilor în cadrului Clubului de lectură ”3,14”, ocazie cu care publicul s-a putut întâlni cu mai mulţi scriitori, iar joi, 22 noiembrie, au avut loc lansări de carte: ”Clipa aceea” de Elena Liliana Popescu, ”Pe uliţa mijlocie” de Passionaria Stoicescu, ”Mărturii buzoiene în colecţiile Bibliotecii Academiei Române” de Ilie Mândricel, ”Patria amară” de Lucian Mănăilescu, ”Cartea cu femei” de Nicolae Pogonaru şi ”Călător” de Titi Damian.

Scriitorii, jurnaliştii şi bibliotecarii cu origini buzoiene au participat vineri, 23 noiembrie 2018, la întâlnirea cu publicul, după care a fost vernisată expoziţia fotodocumentară ”125 de ani de bibliotecă publică în 125 de imagini”.

Marți, 27 noiembrie se va desfăşura ultima dintre manifestările acestei sărbătoriri a bibliotecii, având titlul ”Centenar în centenar”, în cadrul căruia se va lansa cel de-a 100-lea număr al publicaţiei ”Curierul zoriştean”.

Întreaga suită de evenimente este organizată de Biblioteca Judeţeană ”Vasile Voiculescu” Buzău, Consiliul Judeţean Buzău şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Biblioteculor Publice din România, Filiala Buzău.

În 1873, Basil Iorgulescu (1847 – 1904) a pus bazele primei biblioteci publice la Buzău, totodată constituind în oraş prima colecţie muzeală. Născut la Câmpulung Muscel, Iorgulescu s-a stabilit în Buzău datorită profesiei, fiind numit profesor de geografie la Gimnaziul ”Tudor Vladimirescu”, actualul Colegiu Naţional ”B. P. Hasdeu”. A realizat importante studii de geografie a judeţului, a ajuns în timp directorul gimnaziului amintit şi a contribuit decisiv la viaţa cultural-ştiinţifică a urbei. Preocupările sale au fost din multe domenii, de la literatură la istorie, de la sociologie la educaţie.

No votes yet