Share |

Proiect ambițios de renaștere a domeniului boieresc care i-a aparținut fostului prim-ministru al României, Alexandru Marghiloman

Întreaga suprafață pe care se întinde în prezent domeniul lui Alexandru Marghiloman la Buzău va intra într-un applu proces de refacere cu scopul de a fi transformată într-o emblemă a orașului și un important punct turistic. Potrivit publicației „Adevărul”, strănepoata lui Marghiloman va primi sprijin din partea administrației locale conduse de Constantin Toma, pentru refacerea grădinii publice, unică la acea vreme în Europa, baza hipică de aici şi nu în ultimul rând un program de serate şi picnicuri unde nostalgicii vor bea celebra cafea Marghiloman şi vor fuma trabuc.

„Conacul Marghiloman, anexele şi împrejurimile sale, este unul dintre cele mai reprezentative ansambluri arhitectonice din Buzău.    A fost amenajat între anii 1882 şi 1887 de către Iancu Marghiloman, figură a protipendadei buzoiene. După moartea acestuia, fiul său, Alexandru Marghiloman, viitorul prim-ministru, a ales să-l modernizeze, solicitând sprijinul unui arhitect de origine franceză, Paul Gottreau.    

Clădirea principală a fost ridicată într-un parc imens, de peste 22 de hectare, cu heleşteu, care avea alături dependinţe, precum vile pentru personal, pentru musafiri, case pentru grădinari şi portari, şase grajduri pentru caii de curse cu 54 de boxe, magazia pentru furaje, două sere şi uzina electrică.   

La marginea proprietăţii se afla şi hipodromul în care se organizau curse regulate de cai de rasă. În 1897, Alexandru Marghiloman a inaugurat Vila Albatros, pe care a botezat-o după numele unuia dintre armăsarii săi favoriţi din herghelia de cai pursânge englez.   După moartea lui, în 1925, uriaşa avere s-a risipit, el neavând copii. În 1939, Vila Albatros a fost vândută statului la preţul de 7.000.000 lei. Valoroşii săi cai de rasă au fost vânduţi la preţuri de nimic. În comunism, conacul lui Marghiloman a ajuns depozit de legume şi fructe, atelier de tâmplărie şi chiar cantină, degradându-se treptat. În ultimii ani, fosta locuinţă a lui Alexandru Marghiloman a ajuns să strălucească din nou.

Acum, în Vila Albatros, recent renovată, funcţionează Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, unde se desfăşoară activităţi culturale. Aici îşi desfăşoară activitatea cluburi de creaţie artistică, de sculptură, de muzică clasică, de teatru, de folclor, de informatică şi literatură. Tot în Vila Albatros se află sediul Asociaţiei Culturale «Alexandru Marghiloman», recent înfiinţată de Irina Vlăduca Marghiloman, strănepoata politicianului.   Urmaşa lui Marghiloman şi autorităţile locale din Buzău au planuri mari pentru domeniul care i-a aparţinut politicianului Alexandru Marghiloman, unde acesta deţinea prima bază hipică model, din România, cu hipodrom, grajduri şi personal calificat.   „Lordul valah“, aşa cum era supranumit Marghiloman, s-a numărat printre întemeietorii şi conducătorii Jockey-Club-ului Român şi ai Hipodromului Bucureşti. Caii săi de curse, precum Zori de Zi şi Albatros, erau celebri după ce câştigaseră mai multe întreceri ecvestre.    În memoria acestuia, autorităţile Buzăului împreună cu Irina Vlăduca Marghiloman colaborează la un proiect de reînfiinţare a bazei hipice de aici, ce va fi populată cu armăsari  pursânge englez. Un prim pas a fost făcut prin cumpărarea de către familia Irinei Marghiloman a unui cal menit să amelioreze rasa pursânge englez din hergheliile locale” tritrează „Adevărul” în ediția din data de 19 mai.

No votes yet