Share |

Proiect lansat oficial! Încă o instituție publică intră într-un amplu proces de consolidare

Marți, Consiliul Județean Buzău a lansat oficial proiectul de consolidare, restaurare și dorate a Bibliotecii Județene, instituție care funcționează într-o clădire declarată monument istoric. Consiliul Județean a obținut o finanțare europeană prin Programul Operațional Regional, contractul pentru accesarea fondurilor europene fiind semnat în luna matie a acestui an. Proiectul a fost lansat oficialmarți dimineață. Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, a comunicat stadiul implementării proiectului și a precizat că în prezent sunt în curs de desfășurare procedurile de organizare a licitației pentru desemnarea firmei care va realiza proiectul tehnic și apoi execuția lucrărilor, estimând că lucrările efective, vor începe în primăvara anului viitor.

Principala preocupare este legată de mutarea bibliotecii în sediul provizoriu din incinta Galleria Mall , operațiune destul de dificilă, ținând cont de numărul mare de volume care trebuie mutate.

Președintele Consiliului Județean a ținut să sublinieze că nu există nicio „presiune” în privința mutării în noul sediu, existând suficient timp la dispoziție până la începerea efectivă a lucrărilor, iar mutarea bibliotecii ar putea începe în termen de 40-50 de zile.

Managerul de proiect, Liliana Mioara Nicolae, a precizat că perioada de implementare a proiectului este de 47 de luni, din care deja s-au scurs șase, data la care lucrările trebuie să fie finalizate fiind 12 februarie 2022. Pe perioada derulării lucrărilor, Biblioteca Județeană își va primi cititorii în sediul provizoriu din incinta complexului comercial, sediu care este în plin proces de amenajare.

Valoarea totală a proiectului este de 18.467.853 de lei, dintre care 14.462.685 de lei reprezintă finanțarea europeană, la care se vor adăuga 2.211.940 de lei, fonduri din bugetul național, iar 340.298 de lei va fi contribuția de la bugetul județului. La finalul lucrărilor, în cadrul bibliotecii se vor crea 13 locuri noi de muncă, urmând a fi făcute angajări de personal tehnic și administrativ pentru ocuparea posturilor vacante Va fi creată și o pagină de internet pentru promovarea instituției și a clădirii de patrimoniu în care funcționează, managerul de proiect estimând că acest site va fi vizitat anual de circa 3.000 de persoane, iar beneficiari direcți ai investiției vor fi 4.270 de persoane anual, fiind vorba de vizitatori ai expozițiilor organizate aici, cititori care sunt clienți fideli sau vizitatori ocazionali, sau consumatori de turism cultural, care vor trece pragul bibliotecii pentru a vizita clădirea inclusă în patrimoniul cultural național.

No votes yet