Share |

“Cât e Buzăul de mare”, cu sau fără cetăţeni de onoare…

În zilele noastre, poate fi surprinzător de şocant să descoperi ce se ascunde dincolo de meritele incontestabile ale unei celebrităţi, devenită o legendă vie în lumea artistică. De obicei, ceilalţi, din invidie, încearcă sabotarea  acesteia, prin revelarea unor informaţii “bombă”, pentru un pic de cancan.   Ce se întâmplă  însă atunci când legenda însăşi se murdareşte pe sine cu noroi?

Un lucru e clar. Benone Sinulescu a dus acest conflict mult prea departe. La televizor, în presa centrală, el nu a ezitat să apară, povestind despre acest conflict cu autorităţile din Buzău, care de altfel l-au declarat acum ceva timp “cetăţean de onoare”.
  Atât de onorat a fost nea Beni de acest titlu, încât într-un moment de mare inspiraţie, şi nu lirică, i-a venit ideea să ceară bani municipalităţii buzoiene pentru pentru melodia "Cât e Siriul de Mare", care se aude, la oră fixă, la ceasul din Primăria oraşului Buzău. Si nu a făcut asta oricum, ci generând un scandal “cât e Siriul de mare” pe la televizor, în presă, pretutindeni. Din strafundul vanităţii sale de artist, nu a realizat oare că acest scandal nu-i face cinste?
  Suma de 500 lei, pe care primăria Buzău ar trebui s-o plătească lunar pentru acest cântec, nu e ea de-a dreptul jignitoare pentru o asemenea terfeleală publică a subiectului? Nu putem decât să tragem concluzia ce acest titlu de “cetăţean de onoare” al Buzăului,oraşul sau natal de altfel, valorează mult mai puţin de această sumă derizorie.
   Si pentru că a realizat sau i s-a spus ulterior cât de absurd a fost gestul său, s-a gândit rapid să pozeze în bunul samaritean, schimbând destinaţia acestor bani din buzunarul propriu în contul Liceului pentru Deficienţi de Vedere.
  Poate nici lui nea Beni, care se vrea atât de “la modă”, detaşându-se de generaţia lui, nu-i mai merge atât de roz, dacă ajunge să-şi vândă un titlu de onoare pe suma 500 de lei. Sau poate intrase într-un mic con de umbră şi dorea să atragă cateva invitaţii pe la emisiunile mondene?
   Pentru că este cert, o explicaţie de bun simţ pentru acest gest nu poate exista. Faptul că buzoienii te ascultă la fiecare oră fixă în centrul oraşului ar trebui taxat cu bani sau ar trebui să facă deliciul artistului?
   Dar cum nu mai există valori, nu mai existe apartenenţă..vindem tot, fără nicio urmă de nostalgie. Nici măcar o cauză nobilă, aşa cum ar reprezenta-o situaţia celor cu deficienţe de vedere, nu ar justifica acest gest.
   Buzoienii întodeauna l-au primit cu braţele deschise pe Benone Sinulescu, considerându-l fără doar şi poate un artist de-al lor.Aşadar, aşa mici cum suntem pe harta României, încă avem acel sentiment de apartenenţă a unor valori ce se identifică cu aceste meleaguri. Iar astăzi, unul din simbolurile artistice ale acestei colectivităţi  sfidează la modul cel mai dezinvolt şi nepăsător această apartenenţă.
    Chiar dacă primarul Boşcodeală e dispus să stingă acest conflict şi să platească această sumă, dovedind eleganţă şi tact faţă de acest gest sfidător, poate că cea mai bună decizie era să schimbăm acest cântec al orologiului de la Palat, care ,de acum înainte, ne va aminti probabil mai mult de grosolănia artistului decât de valorile emoţionante din istoria Buzăului.
   Si poate că vanitatea şi orgoliul creatorului nu au o limită atât de transparentă. Poate că primarul nostru a intuit corect şi melodia nu-i aparţine exact lui Benone Sinulescu, ci predecesorilor săi. Dincolo de jovialitatea afişată a unui artist, pot exista multe surprize neplăcute.
  Oricum ar fi, cât este Buzăul nostru de mare sau de mic în ochii altora, nu are nevoie de cetăţeni de o asemenea “onoare”.

Your rating: Nimic Average: 4.7 (18 votes)

Comentarii

felicitari

Pai ori este avid si este in scandal cu autoritatile ori este indreptatit sa ceara acei 500 ron?Hotaraste-te.Daca in prima parte l-ai criticat, apoi ai afirmat ca trebuie sa ceara aceasta suma ridiciola pentru un artist ca el.Pai comparatiile pe care le faci tu nu au sustinere:normal ca daca trupa Parazitii tine un concert in Buzau, trebuie platiti.Asa cum si BENONE SINULESCU e platit atunci cand vine sa cante.Dar pentru o melodie care se aude la orologiul Primariei,pret de 1 minut, trebuie sa taxezi? E vorba de putina etica...de eticheta unui artist care, mai mult ar trebui sa se identifice cu plaiurile natale..si in consecinta sa fie onorat.In fine, iti accept parerea, dar as fi preferat sa fie mai temeinic construita.