Share |

"Aleea Promenadei", un nou proiect promovat de primarul Constantin Toma pentru un oraș de cinci stele (FOTO)

Primarul Constantin Toma este hotărât să transforme Buzăul, într-un oraș de cinci stele, așa încât, pe o porțiune de 850 metri din strada Frăsinet va fi pus în valoarea un curs de apă ce va trece prin subteran, iar în zonă vor funcționa terase, galerii comerciale și spații de petrecere a timpului liber, toate amenajate de o parte și de alta a Iazului Morii, firul de apă din subteran ce urmează a fi scos la suprafață.

"Aleea Promenadei" va face din Buzău o mică Veneție, o veritabilă atracție turistică a unui curs de apă care traversează orașul prin tuburi subterane.

„Aleea Promenadei” va fi situată între Kaufland și biserica „Sfântul Ștefan”, cu o lungime de 850 de metri, care va intra într-un amplu proces de modernizare.

Primarul Constantin Toma dorește să scoată la suprafață vechiul Iaz al Morii, care trece pe sub strada Frăsinet și care va curge la suprafață pe un canal de 11 metri lățime.

Pământul rezultat din săpăturile pentru canal va fi utilizat pentru crearea unei elevații de 4.2 metri, situată chiar lângă iaz, pe linia blocurilor din Micro III.

„Iazul Morii este o deviație naturală a râului Buzău, care pornește din zona Cândești, curge între DN 10 și apa Buzăului, traversează toată Simileasca, după care, în dreptul Galleria Mall, intră în subteran, circulând prin conducte Premo. Apa curge în continuare și trece pe sub strada Frăsinet, continuând pe sub blocurile din Broșteni și Dorobanți, după care iese din nou la suprafață la ieșirea din Buzău spre Vadu Pașii. Din cei 10 km pe care îi are, cinci sunt pe teritoriul municipiului Buzău”, a explicat primarul Constantin Toma.

Partea înălțată va servi drept loc de promenadă pentru pietoni și bicicliști și – poate cel mai important – va adăposti terase, galerii comerciale, locuri de joacă pentru copii și alte spații de agrement. Spațiile vor fi create chiar sub malul de 4.2 metri și în imediata apropiere a iazului, iar turiștii se vor plimba de-a lungul cursului de apă, care va fi amenajat asemenea unei faleze, iar din loc în loc, acesta va fi înfrumusețat cu mori miniaturale și cu alte piese de mobilier urban.

Partea carosabilă va fi mutată pe locul actualelor garaje de pe strada Frăsinet, acestea urmând a fi demolate în curând.

"Dacă privim în istorie, Buzăul s-a dezvoltat în jurul acestui curs de apă. A fost și motivul pentru care, în secolul al XVII-lea, la Buzău s-au oprit sârbii și bulgarii, fiindcă era apă din plin pentru grădinile lor. Din el se alimentează heleșteul din Crâng, cel din Parcul Tineretului și lacul din Parcul Marghiloman.

Vrem să creăm un microclimat pornind tocmai de la această resursă naturală fantastică pe care suntem norocoși să o avem.

Vizavi de Iazul Morii se va contura un proiect frumos, astfel încât să încercăm să regenerăm Buzăul prin redescoperirea acestei ramificații naturale din râul Buzău, care avea la 1525 un număr de 12 mori, în 1856, vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână, tăbăcării, mai târziu, după 1900, topitorii de cânepă. În perspectivă, am discutat cu arhitecți cunoscuți ai țării pentru a regândi Buzăul punând în valoare acest canal natural, această ramificație naturală a râului Buzău, pe lângă care s-a dezvoltat orașul nostru din timpuri străvechi.”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

La capătul vestic al falezei, undeva lângă biserica „Sfântul Ștefan”, va fi amenajat un mic lac, alimentat cu apă din Iazul Morii. Se estimează că proiectul ar urma să dureze doi ani.

Consilierii municipali au aprobat trecerea în domeniul public al municipiului Buzău a fostelor canale ale Agenției de Îmbunătățiri Funciare, lucrările urmând a începe, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

No votes yet