Share |

Alertă în rândul autorităților după ce un paznic a descoperit cadavrul unui porc mistreț

Cadavrul unui porc mistreț a fost descoperit de paznicul fondului de vânătoare din comuna Măteşti, fapt ce a generat o reacție promptă din partea autorităților din domeniul sănătății, care s-au deplasat imediat la fața locului, de unde au prelevat probe pe care le-au trimit la București pentru analize mai complexe.

”Deocamdată nu sunt motive de îngrijorare. Cauzele deceselor porcilor mistreţi pot fi multiple, însă asta nu înseamnă că nu acţionăm cu maximă precauţie. Totuşi, nu trebuie să uităm că focarul de pestă porcină africană se află la 73 de kilometri de judeţul Buzău”, a declarat Ciprian Botezatu, director DSV Buzău. Printre măsurile luate de DSV pentru limitarea extinderii focarelor de pestă porcină africană este suspendarea activităţii în târgurile de animale autorizate, pe perioadă nedeterminată, precum şi interzicerea aglomerărilor de animale în zona de interes zootehnic care au ca scop vânzarea animalelor vii.

La Buzău nu a fost confirmată pesta porcină africană, dar s-au luat măsuri preventive, cum ar fi interzicerea târgurilor de animale în tot județul.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Miercuri, la ora 11:00, toți primarii din județul Buzău au fost convocați la sediul Consiliului Județean de către autoritățile sanitar-veterinare, pentru o nouă rundă de instruire cu privire la măsurile de prevenire ce se impun în cazul suspiciunilor de pestă porcină.

No votes yet