Share |

Angajații de la Ambulanță au protestat

Începând cu ora 10.00 angajații Serviciului Județean de Ambulanță Buzău au ieșit în curtea instituției protestând că deși s-au aflat în linia întâi în lupta contra COVID-19, legislaţia nu prevede ca toți să primească stimulent de risc.

Ei spun că diferenţele între salariile personalul nemedical şi cele al medicilor şi asistenţilor sunt foarte mari.

Pentru a nu afecta activitatea instituției, la protest au participat doar angajaţii care nu se aflau în tură.

Protestatrii au avut şi alte revendicări:

„1. Forma finală a proiectului PL-x nr. 257/2020 care a adus completări la OUG nr. 43/2020, trimis la promulgare, proiect la care am adus prin Blocul Naţional Sindical amendamente pe perioada procesului legislativ, nu au cuprins propunerile noastre, şi NU au fost asumate şi introduse în lege, deşi era ultima speranţă a noastră că se va face dreptate în Camera Deputaţilor pentru personalul operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă care a desfăşurat activitatea în teren în perioada stării de urgenţă şi nu numai, în vederea acordării stimulentului de risc în lupta cu COVID-19, stimulent mult trâmbiţat de actualul Guvern şi Preşedintele României.

 

2. Propunerea de modificare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate salarizarea asistenţilor medicali, şi nu numai, când sporul pentru condiţii deosebit de periculoase a fost diminuat şi egalizat cu sporul personalului din unităţile spitaliceşti, propuneri înaintate la Comisia pentru muncă şi protecţie socială pe timpul derulării procesului legislativ al proiectului PL-x nr. 600/2019, NU au fost introduse din motive cunoscute, ceea ce a făcut să revenim cu altă iniţiativă legislativă care a fost depusă la Comisia pentru sănătate şi familie din Senatul României.

 

3. Proiectul de lege PL-x nr. 355/2015 privind STATUTUL personalului profesionist operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, este blocat din toamna anului 2016 la Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, din motive necunoscute, deşi am făcut solicitări de repunere pe dezbateri a acestui proiect preşedintelui şi individual membrilor comisiei, oferind din partea noastră posibilitatea de a accepta unele modificări care se impun în proiect.

 

4. Propunerile de completare şi modificare a Titlului IV din Legea nr. 95/2006, propuneri care se impun a fi aduse pentru buna organizare, dezvoltare şi consolidare a Serviciilor Publice de Ambulanţă, sunt în aşteptare din 2017 la Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, din motive necunoscute.

 

5. Lipsa de răspuns la adresele depuse în Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi la unele comisii, este considerat de noi ca o indiferenţă faţă de personalul din aceste unităţi care desfăşoară activitatea în condiţii de teren şi în regim de urgenţă contra cronometru pentru a salva vieţi”.

Potrivit liderului de sindicat Vasile Dogaru, în luna martie ar fi primit sporul de COVID-19 doar 7 angajați, iar în luna mai 80 dintr-un total de aproximativ 200 de angajați câți are instituția.

La acţiunea din această dimineaţă, angajaţii Ambulanţei Buzău au păstrat o distanţă de protecţie de cel puţin un metru şi jumătate şi au purtat echipamentul de lucru cu vestă, mănuşi şi mască de protecţie.

La nivel național au avut loc acțiuni similare.

No votes yet