Share |

Câteva lacrimi din cer pentru eroii neamului! (GALERIE FOTO)

Astăzi, Buzăul i-a comemorat  pe cei peste 10.000 de eroi îngropaţi în Cimitirul Eroilor, 7800 dintre aceștia, eroi necunoscuți. În toate lăcaşele de cult din Buzău și din țară s-au tras clopotele la ora 12:00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învatamânt s-a păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

 La ora 12.oo a început ceremonia militară şi religioasă de reinaugurare a Cimitirului Eroilor din Bulevardul Calea Eroilor. La câteva minute după ce au sunat clopotele, a început să plouă, ca și cum Cerul vărsa lacrimi pentru eroii căzuți pe câmpurile de luptă.

O defilare impresionantă a avut loc pe Calea Eroilor, la care au participat 850 de militari români și străini, sub privirile admirative ale buzoienilor, dar și ale numeroșilor oaspeți, parlamentari, oficialități locale și ale statului român, ambasadori, primari, oficiali militari din ţară şi de peste hotare.  Parada militară internaţională a fost deschisă de detaşamentul militarilor din Austria, urmaţi de soldaţii din Bulgaria, Germania, Italia, Republica Moldova şi cei ai Marii Britanii.   Au survolat cerul avioanele de tip Mig-21 Lancer, o celulă de avioane Eurofighter aparţinând Forţelor aeriene ale Marii Britanii şi cunoscutul avion IAR-99 Şoim aparţinând bazei aeriene Boboc din Buzău.  Dintr-un elicopter IAR 316 B Alouette, mai mulţi militari vor arunca garoafe roşii în semn de recunoştintă pentru militarii înmormântaţi în Cimitirul Eroilor.

În cadrul ceremonie, care a fost transmisă în direct de TVR, s-au depus coroane de flori la Domul Central ce adăposteşte Mormântul Eroului Necunoscut, concomitent cu executarea salvelor de tun.

Astăzi, la Buzău, a avut loc cel mai mare eveniment de acest gen organizat până acum la Buzău. Câteva mii de persoane au îndurat ploaia timp de aproape trei ore, la Buzău, pentru a participa la cel mai mare ceremonial din ţară dedicat Zilei Eroilor şi Centenarului României. 

La manifestările de la Buzău au ajuns preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul Culturii, George Ivaşcu, dar şi delegaţi străini din unsprezece state, reprezentanţi ai Bisericii şi ai Armatei. Comemorarea eroilor la sărbătoarea Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române încă din anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist ateu.

După căderea comunismului, această tradiție a fost consfinţită hotărârile sinodale din anii 1999 şi 2001, această sărbătoare devenind sărbătoare națională bisericească.

Your rating: Nimic Average: 4.5 (2 votes)