Share |

Cantități uriașe de pește infestat ridicat de polițiști de la comercianții buzoieni

Poliţiştii buzoieni au fost mobilizati pentru o operaţiune la nivel national, de destructurare a unui grup care se ocupa cu activităţi ilegale în domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului. Azi dimineaţă, au fost efectuate percheziţii simultate în opt depozite din municipiu, dar şi în mai multe magazine din Piaţa Centrală. Oamenii legii au confiscat toată cantitatea de peşte impropriu consumului, marfă ce urmează a fi distrusă.

Cantităţi uriaşe de peşte comercializate la Buzău erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, ape unde pescuitul este interzis, din cauza poluării, peştele din aceste zone fiind impropriu consumului.

Gruparea, formată din sute de persoane, români şi alte naţionalităţi, crease un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui din afara ţării, pentru transportul acestuia şi ulterior pentru comercializarea în România.

Peste 150 de percheziţii au loc marți în România, precum şi înstrăinătate, la o grupare care trafica în România pește infestat cu metale grele.

Polițiștii au ridicat 30 de tone de peşte, impropriu consumului.

„Poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria pun în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului. În România, poliţiştii pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Ploieşti, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. Alături de ei sunt şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. La rândul lor, poliţiştii români participă la acţiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei”, a transmis IPJ Constanța.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul Eurojust, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia.

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România.

Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu.

„Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”, arată IGPR.

No votes yet