Share |

Eveniment important, azi, în Parcul Tineretului (GALERIE FOTO)

Primăria municipiului Buzău a organizat un eveniment remarcabil, joi, în amfiteatrul din Parcul Tineretului, pentru a marca Centenarul semnării Tratatului de la Trianon, eveniment la care au participat peste o sută de buzoieni.

Invitați de onoare au fost senatorul Titus Corlăţean, fost ministru de externe şi ministru al justiţiei din România, general maiorul Dragoş Dumitru Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, actorul buzoian Dan Puric, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Bogdan Cuza, scriitorul Aurel Ştefanachi, proprietarul editurii Tipo Moldova, Irina Vlăduca Marghiloman, strănepoata ilustrului buzoian Alexandru Marghiloman, precum și Î.P.S. Ciprian Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Intitulat ”Tratatul de la Trianon – 4 iunie 1920 – bucuria națiunii române”, evenimentul a cuprins două părți: conferința propriu-zisă și lansarea de carte.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 și repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne).

 

FOTO: Vlad ORJAN

No votes yet