Share |

Incendiu de vegetaţie într-o zonă cu conducte de gaz! Primarul comunei Berca arată cu degetul spre vinovați!

Pompierii din Buzău au intervenit, în noaptea de marţi spre miercuri, pentru stingerea unui incendiu de proporţii care s-a manifestat în zona localităţii Pâclele din comuna Berca, unde sunt conducte de gaze. Focul s-a extins până în apropierea bisericii din sat şi a gospodăriilor de la marginea localităţii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, sublocotenent Vasile Prahoveanu, incendiul a fost semnalat marţi, la ora 19.45 la 112.

Odată ajunşi la faţa locului, pompierii au constatat că flăcările se întind pe o suprafaţă de circa 150 de hectare şi riscă să se extindă la gospodării şi la biserica din localitate.

Imediat, a fost dispus suplimentarea forţelor de la detaşamentele de pompieri din Buzău, Râmnicu Sărat şi Mărunţişu. În total, peste 40 de pompieri s-au chinuit noaptea trecută să stingă flăcările care ajunseseră foarte aproape de biserică şi au trecut pe deasupra unei conducte de gaze.

”La ora 19.45 s-a primit un apel la 112 care semnala un incendiu pe raza localităţii Pâclele, comuna Berca. Primele forţe ajunse la faţa locului au
făcut eforturi susţinute pentru protejarea locuinţelor de la marginea localităţii, a bisericii, a unei conducte de gaze şi a unei plantaţii de pin. Forţele au fost suplimentate apoi cu pompieri de la Buzău, Râmnicu Sărat şi de la Mărunţişu, de asemenea a fost activată grupa operativă din cadrul ISU Buzău. În urma incendiului au ars 150 de hectare de vegetaţie uscată, lăstăriş, mărăciniş”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, sublocotenent Vasile Prahoveanu.

Incendii de vegetaţie uscată au fost mai în ultimele ore la Vintilă Vodă unde au ars 50 de hectare de vegetaţie uscată şi la Mărgăriteşti unde a fost cuprinsă de foc o suprafaţă de 100 de hectare.

Pompierii buzoieni se confruntă în această perioadă cu un val de incendii
de vegetaţie uscată.

Lipsa precipitaţiilor, vântul puternic, dar şi inconştienţa unor oameni care dau foc resturilor vegetale fără acordul autorităţilor şi fără a supraveghea incendiului au generat o creştere alarmantă a numărului de astfel de evenimente, săptămânal pompierii intervenind la zeci de astfel de incendii. 

Și primarul comunei Berca, Ionel Dobriță, a luat poziție pe pagina sa de Facebook și a condamnat practica cetățenilor de a da foc resturilor vegetale pentru a curăța mai repede terenurile agricole: "Inconștiență fără limite sau rea intentie -

satul Paclele înconjurat de flacari!!! ????

In aceasta seara, intreg satul Paclele a fost intr-un mare pericol datorita unor puternice incendii de vegetație uscata.
Zeci de pompieri din Berca, Buzău, Râmnicu Sărat, Pietroasele, Mărunțișu, alaturi de aproximativ 25 voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Berca, angajați ai Ocolului Silvic, precum si cetățenii din satul Paclele au făcut tot posibilul sa evite un mare dezastru, focul ajungând până în imediata apropiere a mai multor gospodării, pătrunzînd chiar in interiorul cimitirului din sat.

În această perioadă au loc sute de incendii de vegetație zilnic zona noastră. Oamenii, în dorința de a curăța rapid terenurile dau foc buruienilor și pot produce astfel o tragedie. Atat noi, cat si pompierii suntem în alertă continuu și nu de puține ori am reusit sa salvam la limita case și bunuri din cauza focului pornit de la un incendiu de vegetație și care amenință să se extindă.

Cei care dau foc intenționat riscă o amendă cuprinsă între 1000 și 2500 de lei, însă de cele mai multe ori sunt greu de identificat.

De mâine vom începe un război cu acesti LAȘI care nu se gandesc la consecințe, si vom face tot posibilul pentru identificare si luarea tuturor măsurilor legale împotriva lor....RUSINE VOUA AȘA-ZIȘI OAMENI CE SUNTETI ????

Seara buna!"

 

No votes yet