Share |

Moment de suflet la Consiliul Județean! Româncă de peste Prut desemnată cetățean de onoare al județului Buzău

Fostul prefect al raionului Soroca, profesoara Ana Bejan, a primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Buzău, demers care, așa cum sublinia părintele profesor Mihail Milea, vine să parafeze o dată în plus unirea în fapt a României cu Basarabia. Acordarea distincției prin votul unanim al consilierilor județeni vine ca o răsplată a eforturilor Anei Bejan de a promova limba română într-un ținut românesc supus procesului de rusificare. Strada pe care se află Liceul “Constantin Stere”, din Soroca, în care a predat și profesoara Ana Bejan a primit numele “Limba Română” mulțumită eforturilor sale. Propunerea de desemnare a doamnei Ana Bejan drept Cetățean de Onoare a venit din partea conducerii Consiliului Județean pentru contribuția esențială a profesoarei de limbă română, Ana Bejan, la dezvoltarea colaborării între județul Buzău și raionul Soroca, Supranunită și  „Ambasadoarea limbii române”, Ana Bejan a participat de la început și a contribuit la dezvoltarea relațiilor dintre județul Buzău și raionul Soroca, cu care acesta este înfrățit din 1992 și, așa cum a afirmat chiar domnia sa, cunoaște județul Buzău de la un capăt la celălalt, îi cunoaște și a colaborat atît cu foștii, cît și cu actualii primari de comune, la fel și pe toți conducătorii de-a lungul timpului ai Consiliului Județean Buzău.

Momentul în care i s-a înmînat placheta și premiul a fost marcat de emoții vizibile, distincția fiind primită de profesoara Ana Bejan cu lacrimi în ochi. Ea le-a mulțumit buzoienilor pentru tot ce au făcut de-a lungul timpului pentru românii de dincolo de Prut și a declarat că basarabenii se simt la Buzău ca acasă. A trecut în revistă toate investițiile care s-au făcut de-a lungul timpului cu bani românești și a ținut să le mulțumească autorităților pentru acest lucru.

„Primul prefect femeie de pe întreg teritoriul românesc, unul dintre promotorii înfăptuirii dreptății, unul dintre principali militanți pentru unirea Basarabiei cu România, un profesor care a luptat pentru limba română pe tot teritoriul Basarabiei, este un exemplu viu și având în vedere că se apropie Ziua Națională cred că a venit momentul să ne gândim la România, la copii, la viitor, să demonstrăm că vrem binele acestei țări, să nu uităm ce au făcut înaintașii noștri să ne dăm mâna și să facem totul cât mai bine”, a spus și președintele Petre Emanoil Neagu.

No votes yet