Share |

Nepoata celui mai mare om politic pe care l-a dat Buzăul a lansat Fundația "Alexandru Marghiloman"

Joi, într-o atmosferă elegantă, creată special de Irina Vlăduca Marghiloman, nepoata marelui politician Alexandru Marghiloman, a fost lansată Asociaţia „Alexandru Marghiloman”. Festivitatea de lansare a avut loc la Vila Albatros, chiar în încăperea în care s-a aflat catafalcul lui Marghiloman în anul 1925, după cum a ținut să sublinieze unul dintre invitații de marcă ai evenimentului, scriitorul Nicolae Peneș, autorul cărții "Alexandru Marghiloman - Lordul valah".  
Festivitatea de lansare a fost onorată cu prezența de primarul Constantin Toma alături de subprefectul Lucian Foca și generalul Gheorghiţă Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Au mai fost invitați scriitori, istorici, artişti plastici şi avocaţi.

„Aveam de gând să facem această fundație demult, dar probabil că acum a venit momentul. Avem trei direcții, în primul rând vom acorda sprijin moral, psihologic social şi material pentru toţi copiii cu probleme dorind să facem aici la Buzău un centru de recuperare pentru copii care după un lung tratament se întorc bolnavi psihic. Avem nevoie de mult sprijin, de multe donaţii şi mă voi ocupa personal de acest capitol care este foarte important. Ne vom ocupa de asemenea de profesia de avocaţi, vom acorda burse, vom organiza sesiuni pentru studenţi şi vom face un protocol cu baroul din Buzău. Ultima emblemă a noastră este nobilul Pur Sânge. Dorim să sprijinim creşterea acestor cai în ţara noastră şi să aducem această nobilă rasă acolo unde era cândva”, a explicat Irina Vlăduca Marghiloman, fondatorul Asociației, care a ținut să sublinieze că va reveni în România pentru o lungă perioadă de timp pentru a se ocupa de fundaţia nou înfiinţată.

„Lansarea acestei fundaţii va contribui, cu siguranţă, la prestigiul Buzăului şi ne va ajuta să mai punem o treaptă la ceea ce dorim să facem din acest oraş. Vom, reface acest loc, această grădină şi să încercăm să dăm valoarea care a fost făcută de Alexandru Marghiloman. În acelaşi timp suntem în proiectare cu grajdurile, cu casa de oaspeţi, de anul viitor se va începe finanţarea şi sper să aducem 5-6 cai Pur Sânge aici pentru bucuria copiilor. Sper că astfel domeniul Marghiloman va deveni unul dintre cele mai atractive locuri din România şi împreună să facem treabă bună”, a spus la rândul său primarul Constantin Toma.

Dora Gaitanovici a încântat selecta adunare cu un recital, iar la finalul evenimentului a urmat un dineu.

No votes yet