Share |

Sute de persoane s-au prin în Hora Unirii de la Muzeul Județean

Autorităţile județene au reușit să recreeze atmosfera din urmă cu 161 de ani, când a avut loc prima Unire. Costume de epocă, actori profesionişti, cai pur sânge, toate la un loc au recreat pentru puțin timp momentul în care s-a scris istoria reîntregirii țării. Regele Ferdinand, interpretat de Vlad Drăgulin, şi soţia sa Maria, rol ce i-a revenit Catincăi Nistor. Sceneta au redat contextul istoric în care s-a realizat, sub sceptrul lui Ferdinand, Marea Unire din 1918.

Cele două personaje l-au invocat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, rol interpretat de Vlad Trifaş, moment în care a fost pusă în scenă cea de-a doua reconstituire istorică. Este vorba despre sosirea în Bucureşti a suitei ce îl avea în frunte pe Alexandru Ioan Cuza, proaspăt ales domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti. El a fost primit, la intrarea în Capitală, de colonelul Ioan Emanoil Florescu, unul dintre liderii armatei şi viitor ministru de război. Pe 6 februarie 1859, domnitorul era primit triumfal şi la Buzău.

Cea de-a treia scenetă a fost dedicată primei Uniri a românilor, realizată în anul 1600 de Mihai Viteazul, interpretat de Octavian Costin. Alte roluri au fost interpretate de Ştefan Pavel şi Cosmin Pană. La final, toate personajele au coborât în rândul publicului şi, în acordurile imnului Unirii Principatelor, „Hai să dăm mână cu mână!”, au format o horă imensă. Buzoienii prezenţi la eveniment, de toate vârstele, s-au arătat încântaţi de momentele artistice puse în scenă de către organizatori. Evenimentul de la Muzeul Judeţean Buzău, dedicat Micii Uniri, s-a încheiat cu un spectacol focloric susţinut de artiştii Centrului de Cultură şi Artă Buzău.

 

FOTO: Vlad Ștefan ORJAN

No votes yet