Share |

Candidatul dreptei la Primăria Pătârlagele demonstrează cu documente: o măturătoare de primărie câștigă mai mult ca un profesor

Claudiu Voicu, ales în cadrul Consiliului Local Cislău și candidat al dreptei la Primăria Pătârlagele, susține că în toate localitățile județului profesorii ar fi discriminați de primari și dă publicității câteva documente care, spune el, i-ar fundamenta afirmațiile. Documentele i-au fost puse la dispoziție de către conducerea administrației locale în calitate de ales local și sunt anexe ale proiectelor de hotărâre care au fost supuse aprobării Consiliului Local Cislău și care cuprind veniturile brute ale funcționarilor publici și personalului contractual din Primărie. Salariile au fost stabilite în baza noii Legi a salarizării unice, promovate de ministrul Muncii Olguța Vasilescu și aprobate de Parlament, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie și

„Este revoltător, din punctul meu de vedere, ca un șofer de primărie sau un bucătar, îngrijitor  (femeie de serviciu ) și mulți alții, cu studii medii, după cum observăm în pozele cu  documentele atașate ,  au salarii aproape duble față de un profesor  debutant sau mult mai mari decât un profesor cu vechime și grade și chiar ca medicii din zonă.  Este  o umilire crasă a celor care au învățat și au făcut facultăți,  mastere, în detrimentul acestor oameni - poate  submediocri ( șoferi,  îngrijitori,  bucătări în primărie, etc.”

De cealaltă parte, primarul comunei Cislău, Dumitru Mitroi, susține că afirmațiile consilierului local Claudiu Voicu nu ar reflecta realitatea.  „Câinele moare de bătrân și Voicu de grija altuia! Nu este adevărat ce spune domnul Voicu, pentru că veniturile respective se schimbă în momentul în care se adaugă sporurile și nu rămân așa ”, susține primarul Mitroi la rândul său.

I-am cerut un punct de vedere și liderului Sindicatului Învățământului Preuniversitar din Buzău, profesorul Ion Dobre, care este de părere că nici primarul și nici profesorii nu sunt de vină, ci doar cei care au făcut legile în așa fel încât să permită aceste diferențe. „Este foarte bine că primarul și Consiliul Local au această posibilitate de a acorda salarii mari. Din păcate, o femeie de serviciu din învățământ are pe jumătate salariul față de o femeie de serviciu dintr-o primărie. Nu primarii sunt de vină. De vină sunt cei care au făcut aceste legi. Să nu vă mire ce vedeți! Cadrele didactice sunt blocate într-o grilă fixă, nu li se pot mări salariile, în schimb, un primar are voie să-și stimuleze angajații, pentru că așa este legea. Un profesor cu vechime de 25-30 de ani nu cîștigă cât o femeie de serviciu. Este vina celor care au legiferat, nu a primarilor”, a precizat primarul Ion Dobre.

Și pentru că vorbim despre legi și hotărâri, potrivit prevederilor în vigoare, bugetarii din instituțiile și autoritățile publice, precum și din cadrul operatorilor economici ai statului pot beneficia, până la 30 noiembrie 2018, de o indemnizație de vacanță, denumită voucher de vacanță, în cuantum de 1.450 de lei , reprezentând valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, potrivit unei hotărîri a Guvernului de anul trecut. Claudiu Voicu spune că nu are încredere că profesorii vor primi voucerul respectiv: „Și o întrebare pentru guvernanții noștri,  măcar vor mai primi acel amărât de voucer de vacanță așa cum li s-au promis până la finele lunii martie?”

Your rating: Nimic Average: 5 (2 votes)