Share |

Cine a fost alături de preşedintele Emanoil Neagu la Sărbătoarea Micii Uniri

Buzoienii au participat în număr impresionant de mare la manifestările organizate de Consiliul Judeţean în cinstea zilei de 24 ianuarie, ziua în care s-a înfăptuit unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Manifestările dedicate Micii Uniri, au debutat în faţa clădirii Muzeului Judeţean, la ora 10, aşa cum au fost programate, cu prezentarea steagurilor de luptă ale structurilor subordonate Diviziei 2 Infanterie şi a fost  fost urmată de  o paradă cu costume de jandarmi de la mijlocul secolului al XIX-lea.  Cele mai apreciate  episoade au fost cele în care s-a reconstituit  delegaţia condusă de domnitorul Alexandru Ioan Cuza sosită la Buzău şi Hora Unirii, în care s-au prins cu mic cu mare toţi cei prezenţi.

Miercuri, 24 ianuarie, s-au împlinit 159 de ani de cînd domnitorul Ţării Româneşti, Alexandru Ioan Cuza, a sărbătorit primul an al unirii celor două principate române la Buzău. Alexandru Ioan Cuza a fost oaspetele buzoienilor, la mai puţin de două săptămîni de la înfăptuirea unirii dintre Ţara Românească şi Moldova, domnitorul înnoptînd atunci  la Episcopie. Despre venirea lui Cuza în tîrgul Buzăului a relatat presa vremii, de acest moment fiind legat şi botezul principalei străzi comerciale, care din Strada Târgului a devenit Strada Cuza Vodă.

 La 6 februarie 1859, buzoienii i-au făcut domnitorului Alexandru Ioan Cuza o primire triumfală. La Poşta Cîlnău, înaltul oaspete a fost aşteptat de către administratorul districtului, alături de săteni.  Tot aici, domnitorul a fost întâmpinat de ”o deputăţie din partea junimei districtului, compusă din 200 de călăreţi”.

Revenind la zilele noastre, trebuie menţionat că alături de preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, s-au aflat prefectul judeţului Carmen Ichim, cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, Adrian Petre şi Romo Lungu, deputaţii Sebastian Radu, Sorin Lazăr şi Dănuţ Păle, dar şi fostul preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Buzău, consilierul judeţean Adrian Zoican.

No votes yet