Share |

Cum se văd lucrurile azi! De ce nu vizează PSD Buzău nicio funcție în BPN?

Sâmbătă, cam în același timp în care, la Sala Mare a Consiliului Județean, PSD Buzău participa la conferința extraordinară, social democrații doljeni s-au întâlnit la Sala Filarmonicii Oltenia, din Craiova și au votat în unanimitate pentru susținerea în continuare a lui Liviu Dragnea, ca președinte, pentru rezultatele obținute la ultimele alegeri parlamentare și pentru ”îndeplinirea obiectivelor asumate prin programul de guvernare”, la fel ca și colegii buzoieni.

Potrivit publicației Cotidianul, printr-o altă rezoluție, social-democrații din Dolj și-au anunțat, tot în unanimitate, susținerea, la congresul PSD din 10 martie, pentru candidații pe următoarele funcții de conducere: președinte executiv – Marian Neacșu, vicepreședinți – Lia Olguța Vasilescu și Paul Stănescu. Aici lucrurile nu mai stau la fel ca la noi.

La Buzău, conferința extraordinară s-a încheiat cu desemnarea unui număr de 140 de delegați pentru participarea la Congresul extraordinar de la București, de sâmbăta viitoare și cu o singură rezoluție de susținere, pentru actualul președinte  al PSD, Liviu Dragnea.

Nu s-a pus problema ca social democrații buzoieni să-și anunțe susținerea pentru vreun buzoian care să-i reprezinte în viitorul BPN al partidului.

Declarativ, lucrurile au stat altfel, dar să revenim la publicațiile centrale care vorbesc în edițiile de astăzi despre intențiile, așteptările și  poziționările liderilor social democrați din celelalte județe la viitorul Congres și apoi ne întoarcem la Buzău!

„Oficial, social-democraţii vor decide abia luni cum se va desfăşura congresul şi dacă este nevoie de o validare suplimentară pentru şeful partidului. Celelalte funcţii de conducere sunt încă disputate. Pentru a doua funcţie în PSD , în locul lui Nicolae Bădălău este susţinut Marian Neacşu, un apropiat al lui Liviu Dragnea. Şi-ar mai dori funcţia şi liderul PSD de Vracea Marian Oprişan, dar şi Ecaterina Andronescu. Gabriela Firea vrea in continuare un post de vicepreşedinte. Din structura de conducere ar urma să fie eliminate vocile critice, precum Nicolae Bănicioiu, Ionuţ Vulpescu şi chiar fostul premier Mihai Tudose”, titrează Digi 24.

La Buzău, primul care a deschis discuția în acest sens și chiar a tratat problema ca pe o chestiune indispensabilă, a fost președintele executiv al PSD Buzău, Emanoil Neagu, care s-a grăbit să dea o continuare răspunsului sec, în primă fază, a liderului Marcel Ciolacu care, întrebat de jurnaliști dacă vizează o funcție în BPN, inițial a spus doar atât: „În principiu, nu!”

Așa cum am mai spus, cel care a dezvoltat subiectul a fost Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău care, printre altele, a ținut să sublinieze că Marcel Ciolacu face parte din comitetul de organizare a Congresului extraordinar al Partidului Social Democrat de pe 10 martie:   „Dar noi am vrea. Noi, ca și organizație  puternică a PSD, mi se pare absolut firesc, dacă există posibilitatea, fără să intrăm în anumite amănunte care nu își au rostul, este firesc ca organizația  județeană a PSD să aibă un reprezentant la vârful partidului, pentru că această organizație merită, a dovedit, atât în prin rezultate cât și prin calitatea oamenilor care au plecat spre Parlament, Guvern ș.a.m.d. Spun asta în calitatea mea de membru al PSD, care este calitatea cea mai de preț, iar efemer și de președinte executiv al acestei organizații. Până în acest moment nu am avut nicio discuție pe această temă cu domnul președinte Marcel Ciolacu sau cu domnul primar Toma, dar este punctul de vedere al Organizației Județene Buzău”. Primarul orașului Buzău, Constantin Toma s-a grăbit să-l aprobe: „Acum, că nu ne aude presa, sunt de acord cu Neagu. Gândim la fel, simțim la fel.”

Odată lansat și dezbătut subiectul respectiv, șeful social democraților buzoieni, deputatul Marcel s-a simțit dator să explice că partidul din care face parte din anul 1990 l-a învățat să respecte o disciplină d epartid și că se va gândi la posibilitatea ca Buzăul să aibă reprezentar în BPN doar după ședința Comitetului Executiv Național, care se reunește luni:  „Sunt multe lucruri care s-au întâmplat în premieră în PSD Buzău, azi (n.r. sîmbătă, 3 martie 2018) am reamintit că sunt președinte din 2015, am reamintit și promisiunea că nu o să stau mai mult de două mandate, chiar dacă am înțeles că o să mi se scurteze acest mandat, pentru că este normal să facem alegeri în cadrul organizațiilor în 2018, 2019 fiind un an electoral, avem alegeri. Dacă o să mă mai aleagă colegii mei, dacă nu, nu o să spun că acest mandat a fost mai scurt și că mai vreau unul. Pentru prima oară, listele de parlamentari au fost numai din cadrul organizației. Este premieră pentru PSD, care, de altfel câștigat mereu alegerile la Buzău. Este pentru prima oară când am avut miniștri și miniștri din interiorul organizației și nu gen Teodorovici, care a candidat pe listele noastre, nefiind buzoian, acum este tulcean, vrâncean și mai vedem ce o mai fi, dar care este, într-adevăr, un ministru foarte bun. Văzând determinarea domnului Neagu, o să mă gândesc bine și să luăm în discuție dacă să avem și un reprezentant în conducerea centrală a partidului,  să văd pe care dintre ei doi să-i susțin  să ocupe această funcție, pe domnul Neagu  sau pe domnul Toma. Vorbim de ceva prezumtiv, dar pe dl Neagu eu l-aș susține. Sau, vedem, poate mă pliez cu domnul Neagu și îl susținem pe Tomiță”.

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD va avea loc de la ora 11.00, la Parlament.

Your rating: Nimic Average: 5 (1 vote)