Share |

Cutremur în PNL Buzău! Înainte de demitere, Costel Vânătoru i-a cerut ajutorul deputatului Romanescu

Maniera în care cercetătorul buzoian Costel Vânătoru  fost destituit de la conducerea Băncii de Gene a stârnit o revoltă de nedescris în rândul oamenilor. Buzoieni și nu numai, oameni care n-au mai ținut cont de simpatiile politice au dat glas nemulțumirii pe stradă sau pe rețelele de socializare și consideră că s-a făcut un abuz în privința sa. 

Demiterea lui Vânătoru atârnă ca o povară grea pentru PNL Buzău, pentru că cel puțin buzoienii se întreabă de ce liderul organizației județene, deputatul Cristinel Romanescu, nu a mișcat un deget pentru ca umilința la care a fost supus cercetătorul buzoian să fie evitată. La fel de nemulțumiți sunt și o parte dintre liberalii buzoieni, conștienți că măsura luată de ministrul Agriculturii în privința lui Costel Vânătoru este o lovitură grea pentru imaginea PNL la Buzău. Supărarea lor este cu atât mai mare, cu cât Costel Vânătoru a fost cu două zile înainte de demitere în biroul lui Cristinel Romanescu pentru a-i explica importanța Băncii de Gene de la Buzău și scopul instituției. Pur și simplu l-a ignorat.

Ministerul Agriculturii a transmis, duminică, un comunicat de presă în care afirmă că schimbarea din funcţie a unui director din subordine este atributul exclusiv al ordonatorului de credite. Potrivit Ministerului, în România există o Bancă de Gene funcţională, la Suceava, care are peste 18.000 de probe din 430 de specii, iar Banca de la Buzău, înfiinţată în septembrie 2019, ar fi trebuit să aibă până acum o strategie de dezvoltare, care nu ar fost realizată de către directorul demis. De cealaltă parte, Costel Vânătoru explică în mod clar că orice demers al său în acest sens a fost ignorat.

Cei care îi aduc reproșuri șefului PNL Buzău spun că putea fi evitată această situație, dacă s-ar fi implicat, dar că nu a mișcat un deget în acest sens, deși, ca buzoian, știa ce înseamnă pentru capitalul electoral al partidului o măsură luată împotriva unuia dintre cei mai iubiți buzoieni, care pe deasupra este un profesionist incontestabil. 

Cercetătorul Costel Vânătoru, a fost declarat, în luna octombrie, Omul anului 2019 la Buzău, prin votul tuturor consilierilor locali. 

Ministrul Agriculturii Adrian Oroș a făcut o serie de precizări cu privire la demiterea cercetătorului Costel Vînătoru de la conducerea Băncii de Gene și despre delegarea la șefia acestei structuri a directorului Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Chesnoiu. Comunicatul MADR a fost transmis la scurt timp după ce, astăzi, la Buzău, a fost organizat un miting de susținere a lui Vînătoru, un număr mare de persoane exprimându-și public nemulțumire față de decizia luată vineri de ministrul Adrian Oros.

"Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind înlocuirea domnului Costel Vânătoru de la conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău cu domnul Adrian Ionuț Chesnoiu, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări: La momentul actual există o singură Bancă de Gene funcțională – Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava, care reprezintă România în cadrul organismelor europene și internaționale (FAO- Programe europene de resurse genetice vegetale) și care prin contribuțiile acesteia a făcut deja vizibil efortul României în direcția conservării patrimoniului genetic. Aceasta are toate dotările tehnice necesare pentru a asigura păstrarea în condiții care să respecte normele europene în domeniu a unui număr de peste 20.000 de varietăți vegetale. În prezent, colecțiile băncii numără peste 18.000 de probe, aparținând la 430 de specii, aproximativ 60% dintre acestea fiind populații vechi, locale, dispărute în mare parte din cultură. Acestea acoperă toate speciile legumicole, ornamentale, cromatice și medicinale. Este important de precizat faptul că printr-un proiect A.D.E.R. 3.1.2. finanțat din bugetul M.A.D.R. coordonat de Banca de Gene Suceava la care S.C.D.L. Buzău a fost partener, dl. Vânătoru a participat fără a oferi informații relevante despre germoplasma de la S.C.D.L. Buzău, având posibilitatea să facă demersuri pentru ca acestea să fie conservate prin depunerea în cadrul Băncii Genetice existente la Suceava"

Costel Vânătoru s-a arătat șocat de reacția ministeribilului :

"Sincer, mă așteptam la o cu totul altă reacție. Acel comunicat pare dictat din altă parte, dintr-o zonă în care implicațiile sunt mai mult mai largi. Mie îmi pare rău că nu am evaluat corect situația atunci când am pornit la drum cu acest proiect. Nu am luat în calcul în ce țară trăiesc. Ministrul nu a avut bărbăția să-mi spună de ce mă demite, să-mi spună în față acest lucru. Am stat, împreuna cu echipa mea, la ușa lui zile întregi. Voiam să-i explic ce înseamnă și ce e cu Banca de Gene și, de asemenea, voiam să îi mulțumesc că pe 5 decembrie ne-a aprobat bugetul până la sfârșitul anului. Dar nu a găsit pentru noi.", a comentat ulterior Costel Vânătoru.

Your rating: Nimic Average: 5 (1 vote)