Share |

Deputatul Dănuț Păle anunță rezolvarea unei probleme importante a fermierilor

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, 5 iunie 2019,cu 211 voturipentruPropunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi pentru modificarea unor acte normative, inițiată de deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle, medic veterinar.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea O.G. nr.42/2004 în sensul instituirii obligației DSVSA-urilor județene de a încheia contracte de concesiune pe o durată de 5 ani cu medicii veterinari organizațiîn condițiilelegii. De asemenea, acordarea din bugetul ANSVSA a unei sume lunare de 10 000 lei fiecărui medic veterinar cu drept de liberă practică, care deține contract, pentru efectuarea în exploatațiile non profesionalea unor activități sanitare veterinare cuprinse în programul acțiunilorde supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale, pe care ANSVSA trebuie să le pună în aplicare, pentru transportul probelor, ridicarea produselor şi tipizatelor necesare, pentru formarea profesională aferentă activităților contractate.

„ANSVSA a încheiat contracte de concesiune care expiră în 2021 și contracte de prestării servicii cu acord cadru pentru 4 ani de zile. Tarifele pentru contractele de concesiune erau aprobate prin H.G. nr. 1156/2013, iar pentru cele de prestări servicii ANSVSA plătește prețul ofertat de prestator. Astfel aveam discrepanțe enorme între medicii veterinari și am considerat că este necesară o uniformizare.Mă bucur că o mare parte din colegii mei au înțeles demersul pe care l-am făcut și importanța acestuia”, a explicat deputatul Dănuț Păle

Lipsa medicilor veterinari, care nu erau atrași de activitatea în anumite zone ale țării, cum ar fi cele montane, deoarece legislația nu le era favorabilă, s-a resimțit foarte mult mai ales în perioada în care România s-a confruntat cu epidemia de pestă porcină.

„Modificările aduse de acest proiect sunt un sprijin pentru medicii veterinari care vor fi încurajați să vină și să rămână să activeze în zonele care se confruntau cu probleme în acest sens, fiind un real ajutor și pentru agricultori, pentru fermierii care au nevoie ca animalele lor să fie supravegheate medical în zonele neacoperite de medici veterinari. Cred că aceste schimbări aduse de proiect vor contribui foarte mult la prevenirea și controlul mai bun al epidemiilor la animale și om, iarpentru economia zonelor în care activează medicii veterinari acesta este un proiect benefic, deoarece fiecare contract va însemna crearea de noi locuri de muncă, Siguranță și Securitate alimentară pentru cetățeni”, a mai adăugat deputatul Păle.

No votes yet