Share |

La două zile după discursul fulminant din Parlament, liderul PSD, Marcel Ciolacu, dă din nou de pământ cu Guvernul Orban

Buzoianul Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților spune că că legea privind carantina şi izolarea adoptată de Guvern este „un alt zombi legislativ”, în care apar, spune el, „aberaţii majore ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor”.

Liderul social democrat invită ONG-uri specializate în drepturile omului la dezbaterea legii în comisii, pentru a le prelua propunerile de îmbunătăţire a legii.

"Guvernul Orban naște un alt zombi legislativ și ne impune dezbatere în regim de urgență. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL!

Doar la prima lectură, colegii mei au găsit în legea privind carantina și izolarea aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor. Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care își spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar:

⚠️ izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci și aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor - cum s-a întâmplat deja, neconstituțional, în multe spitale;

⚠️ formularea “probabilitate ridicată de apariție și propagare a unui agent patogen” permite oricând guvernului să instituie carantină și s-o mențină oricât;

⚠️ oricine și orice poate fi suspectat ca ”potențial expus” virusului și intră în carantină, se aplică restricții și unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu;

⚠️ Nu există nici un fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate; „datele științifice” nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate;

⚠️ oferă puteri discreționare ministrului Sănătății de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat.

Am auzit azi cele mai importante voci ale societății civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă.

❗ De aceea, vom invita mâine principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta și le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera și societatea civilă un “dușman al poporului”, pe modelul CCR!", a scris pe Facebook președintele PSD.

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind carantina după ce Curtea Constituţională a decis că instiuirea obligatorie a carantinei e neconstituţională, deoarece încalcă drepturile şi libertăţile omului.

În urmă cu două zile, în data de 7 iulie, Marcel Ciolacu a ținut un discurs în plenul Parlamentului, în care i-a acuzat pe liberali de afaceri necurate pe perioada pandemiei, afaceri  care le-ar fi adus averi uriașe și a anunțat că PSD va începe procedurile pentru introducerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Aveți discursul mai jos!

No votes yet