Share |

Marcel Ciolacu, precizări cu privire la Codul administrativ proaspăt adoptat de Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat, ieri, proiectul de lege privind Codul administrativ, în calitate de for decizional, cu 175 de voturi pentru 33 împotriva și 15 abțineri.

 

În calitatea sa de preşedinte al Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, parlamentarul buzoia Marcel Ciolacu, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj pentru cu privire la demersul respectiv:

”Codul Administrativ a fost astăzi votat în Camera Deputaților! Este un mare pas înainte pentru autonomia reală a administrației publice față de administrația publică centrală. De acum înainte administrația publică va avea toate instrumentele necesare pentru a oferi un serviciu public de calitate cetățenilor acestei țări.

În calitate de președinte al Comisiei speciale care s-a ocupat de elaborarea acestui Cod, mi-am dorit să avem o dezbatere autentică lipsită de dispute politice, în care să se audă în primul rând vocea aleșilor locali pentru că ei știu cel mai bine care sunt soluțiile la problemele cu care se confruntă în comunitățile lor. Este prima dată când reușim să facem o lege care să primească susținerea unanimă a Asociației Comunelor, Asociației Orașelor, Asociației Municipiilor și Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România. De asemenea, doresc să mulțumesc reprezentanților Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice pentru munca extraordinară și implicarea de care au dat dovadă în această perioadă.

Mă bucur că PSD și-a asumat acest proiect esențial, care va schimba definitiv fața administrației publice din România, făcând-o mai eficientă și mai apropiată de oameni! Totodată, este important de menționat faptul că prin acest Cod administrativ s-au creat premisele viitoarelor legi ale descentralizării și ale reorganizării administrativ-teritoriale.

PS: Sper ca, pe viitor, cei care au încercat să inflameze spiritele între români și maghiari să își dea seama cât de mult rău fac și să renunțe la această retorică retrogradă și păguboasă. Pragul de 20% privind utilizarea limbii materne în administrația publică locală rămâne în vigoare, așa cum a fost întotdeauna!"

Pe de altă parte mai trebuie spus că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care au deținut una dintre aceste funcții după 1992 vor beneficia de pensii speciale suportate din bugetul de stat.

Cuantumul pensiei speciale se va calcula ca produs dintre numărul lunilor de mandat și 0,4% din indemnizaţia brută lunară pe care beneficiarul o câștigă ca deținător al funcției.

 

Condiția este ca beneficiarul să fi avut minimum un mandat întreg de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean.

Deputații au eliminat prevederea care stabilea că aleșii locali nu pot avea calitatea de PFA sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, dacă intră în relaţii comerciale cu instituţii publice.

No votes yet