Share |

Primarii și-au spus ofurile vicepremierului Marcel Ciolacu

Subfinanţarea este principala problemă cu care se confruntă comunele din judeţul Buzău. Asta au spus vineri, în cor, primarii buzoieni, reuniţi în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor-filiala Buzău, potrivit sansanews.ro. Primarii s-au aşezat la masa discuţiilor, fiecare avînd posibilitatea să îşi spună păsurile şi problemele pe care le întîmpină în activitatea de zi cu zi. Cu toţii au reclamat acelaşi lucru: lipsa banilor pentru a putea pune în practică proiecte importante cu care să vină în sprijinul localnicilor. Primarul din Valea Salciei, Marian Muşat, preşedintele Asociaţiei Comunelor Buzău  a spus  ca: ,,principalele probleme sunt cele de subfinanțare a localităților rurale. Nu sunt bani pentru investiții iar singurul fond pe care l-am putut accesa a fost PNDL. Județul Buzău stă destul de bine, aproape toate localitățile au contracte de finanțare. La PNDR, problemele sunt mai mari pentru că nu se reușesc accesările fondurilor europene"

 Nu numai că şi-au spus nemulţumirile, dar primarii buzoieni au şi speranţe că se vor găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor din teritoriu. La întîlnirea de vineri a fost prezent şi vicepremierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD Buzău și ministrul Culturii, Lucian Romascanu și deputataul PSD, Dănuț Păle. Vicepremierul a luat la cunoştinţă doleanţele primarilor şi le va transmite mai departe colegilor săi din Guvern, astfel încât să se găsească cea mai bună soluţie pentru rezolvarea fiecărei cereri.  ,,Am fost invitat la Asociația Comunelor din județul Buzău. Am vrut să particip pentru a vorbi cu domnii primari, să vedem ce probleme mai sunt de rezolvat care tin de Guvernul Romaniei.Vreau să știu, în primul rînd, problemele urgente la acest sfîrșit de an" a declarat, la rîndul său, vicepremierul Marcel Ciolacu.

Discuțiile s-au purtat om la om, iar șefii administrațiilor locale au ridicat problema diminuării veniturilor la bugetele locale după modificarea Codului Fiscal de la 1 ianuarie, anul viitor. Aleșii au primit promisiuni că sumele se vor compensa cu bani de la bugetul de stat, care să echilibreze situația. Pe de altă parte, primarii au vrut să afle de la reprezentantul Guvernului când vor intra la finanțare proiecte propuse prin programul Național de Dezvoltare Locală 1 și 2. Județul Buzău a transmis Guvernului 130 de proiecte, în cadrul acestui program, din care 60 au déjà semnate contracte de finanțare.  "Printre cele mai importante probleme cu care se confruntă, în continuare, multe dintre autorităţile locale buzoiene se numără întîrzierile în aplicarea legilor fondului funciar şi a sentinţelor judecătoreşti definitive privind punerea în posesie cu terenuri a persoanelor care au acest drept. O altă prioritate permanentă a aleşilor locali trebuie să o constituie atragerea de fonduri europene pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rurale şi creşterea calităţii vieţii pentru locuitorii acestor zone.

Nu în ultimul rând, am profitat de întâlnirea avută cu majoritatea primarilor de comune din judeţ pentru a le reaminti importanţa pe care trebuie să o acorde în această perioadă pregătirilor pentru iarna 2017-2018, prin asigurarea stocurilor de material antiderapant şi de carburant, a funcţionării corespunzătoare a utilajelor proprii de deszăpezire sau, după caz, încheierea de contracte cu firmele specializate în acest domeniu" - a declarat prefectul Judeţului Buzău, Carmen Ichim, după discuţiile purtate în cadrul întrunirii anuale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Filiala Buzău.

No votes yet