Share |

Proiectul lui Cezar Preda privind securitatea naţională a trecut, prin adoptare tacită, de Camera Deputaţilor

Deputaţii nu au reuşit, astăzi să dezbată proiectul de lege iniţiat de Cezar Preda privind securitatea naţională, şedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum, iar proiectul de lege a fost adoptat tacit.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că, din totalul de 330 de deputaţi, doar 91 şi-au înregistrat prezenţa, 249 fiind absenţi, potrivit Mediafax.
"Cvorumul legal nu este îndeplinit şi şedinţa nu se poate desfăşura", a precizat Anastase.
PNL, prin deputatul George Scutaru, a solicitat apel nominal pentru "a ajuta" la venirea parlamentarilor la lucrări. "Este necesar să avem o dezbatere pe acest proiect, chiar şi în absenţa iniţiatorului", a spus Scutaru.
Nici după apelul nominal, deputaţii nu au avut cvorumul necesar de minimum 164 de parlamentari pentru a ţine şedinţa, lucrările fiind suspendate.
În lipsa unei dezbateri, proiectul de lege privind securitatea naţională, iniţiat de Cezar Preda, a fost considerat adoptat tacit de Camera Deputaţilor, deoarece pe 3 noiembrie a expirat termenul până la care acesta mai putea fi analizat de această Cameră legislativă.
Reprezentanţii PNL şi ai PDL s-au acuzat reciproc, în plen, pentru lipsa cvorumului necesar pentru dezbaterea proiectului de lege iniţiat de Cezar Preda.
Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat de la tribuna Camerei că "este de datoria majorităţii" şi nu a opoziţiei să asigure cvorumul, în timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), a apreciat că, indiferent din ce partid fac parte, "deputaţii au obligaţia de a participa la lucrările Parlamentului".
"Să înţelegem cu toţii că, indiferent că sunt de la putere sau de la opoziţie, deputaţii au obligaţia de a participa la lucrările Parlamentului. şi, tot aşa, cu obiectivitate privind de la tribună, dacă e să iau două partide, PNL şi PDL sunt prezente în aceeaşi proporţie", a spus Anastase.
Suspendarea şedinţei din lipsă de cvorum, fără a mai fi dezbătut proiectul de lege iniţiat de Cezar Preda, a atras criticile reprezentanţilor PNL şi PSD, liberalul Călin Popescu Tăriceanu apreciind că unii "vor mai multă securitate", iar alţii, mai multe drepturi cetăţeneşti.
"Nu-mi rămâne decât să trag o concluzie care este, din păcate, amară: nu aveţi viziunea necesară să înţelegeţi că cel mai de preţ lucru, pe care l-am câştigat după căderea comunismului, după 1989, în decembrie, a fost libertatea, libertatea pe care am obţinut-o ca să putem discuta, să putem gândi, să putem întreprinde, să ne putem deplasa. Nu bogăţia materială este cea mai preţioasă astăzi, ci aceste drepturi şi libertăţi individuale, care, cu astfel de proiecte de legi, cum este cel al domnului Preda, vor ajunge să fie îngrădite şi vom ajunge cu toţii să regretăm", a precizat Tăriceanu.
    In orice caz, dezbaterea serioasă a proiectului de lege va fi la Senat, care este forul legislative decizional  şi cei care doresc să-şi susţină amendamentele pot face acest lucru în comisiile din acest for legislativ.

Your rating: Nimic Average: 5 (4 votes)