Share |

Scandal în Parlament pe proiectul lui Cezar Preda privind securitatea națională

Iniţiativa legislativă care propune ca ofiţeri desemnaţi de Serviciul Roman de Informatii pot să devina organe de cercetare penala specială a creat un adevarat scandal ieri la Camera Deputatilor. Proiectul iniţiat de deputatul PDL Cezar Preda a fost blocat în comisiile de specialitate mai multe saptămâni si a intrat în plen fără un raport. Democrat-liberalii au încercat sa evite dezbaterea acestuia în plen astfel incat, proiectul sa fie adoptat tacit în varianta propusa de iniţiator. De partea cealaltă, opoziţia PNL si PSD au cerut în mod repetat de la tribună dezbaterea pe articole a proiectului în plen.
 La inceputul şedintei, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader a cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi motivand că acesta nu are raport de la comisiile de specialitate. Deputaţii PSD si PNL au refuzat  solicitarea cerând insistent dezbaterea acestuia în plen, acuzând PDL-ul de strategia aprobărilor tacite a legilor pe care le propun.
Mircea Dusa, deputat PSD:"Nu puteti priva deputatii de a dezbate acest proiect de lege, care este foarte important. (...) Chiar daca PDL si-a facut o metoda din a trece legi prin Parlament prin aprobare tacita fara dezbatere parlamentara va rog la acest proiect de lege sa renuntati la aceasta metoda si ca reprezentanti ai Puterii aveti datoria sa asigurati majoritatea, iar ceea ce nu va convine sa respingeti prin vointa plenului".
Solicitările opozitiei l-au determinat pe preşedintele de şedinta, democrat-liberalul Ioan Oltean să anunte că nu se ia o decizie până când nu apare în plen initiatorul. Oltean a încercat să treacă la urmatorul punct de pe ordinea de zi însă cum Cezar Preda nu a apărut, PSD si PNL au protestat.
In ajutorul opozitiei a intervenit şi UDMR care prin vocea liderului de grup, Mate Andras l-a acuzat pe Oltean că nu respectă decizia plenului. "Nu putem astepta amânarea dezbaterii, putem ajunge la precedente periculoase. Trebuie sa trecem la vot", a spus Mate Andras.
Liberalul Ludovic Orban a ameninţat că nu pleacă de la tribună până când presedintele de şedinţă nu începe dezbaterea. "Să acceptam un asemenea comportament înseamna să fim complici la încălcarea democratiei, sa-i lasam pe domnii Cezar Preda, Traian Basescu sa legifereze si să acceptam ca securistii să ne ancheteze direct", a afirmat Orban.
Ioan Oltean a suspendat şedinta invocand necesitatea consultarilor între liderii de grup. După reluarea lucrarilor opozitia a continuat presiunile cerând dezbaterea proiectului de lege, acuzând PDL ca doreste ca proiectul de lege sa fie adoptat tacit. "Din punct de vedere regulamentar nu aveţi temei pentru o astfel de decizie", a spus Tariceanu de la tribunal.

În absenţa unei dezbateri a proiectului până la 3 noiembrie, acesta va fi adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi va fi trimis Senatului.

Care este însă poziţia deputatului Cezar Preda?

“Domnul Orban şi alţi reprezentanţi ai PNL şi-au propus să facă circ, nu de ieri, de azi, ci de la anunţarea proiectului meu de lege. Eu la circul acesta ieftin nu particip. Îmi respect colegii şi deplâng modul în care anumiţi parlamentari ai PNL fac politică şi nu doresc un stat puternic şi civilizat, ci vor o societate care trăieşte doar din speculaţii şi politicianism”, a precizat Cezar Preda pentru MEDIAFAX.
Proiectul de lege initiat de Cezar Preda este însă vag iar din el se intelege că ofiterii SRI pot efectua acte de urmarire penala în orice dosar, nu doar în cele cu militari activi. Din precizarile SRI se mai poate intelege că modificarile propuse sunt promovate de serviciu prin intermediul presedintelui comisiei de control SRI, Cezar Preda (PDL).Rămâne de văzut astăzi ce se va întâmpla cu acest proiect de lege controversat.

No votes yet