Share |

Vicepremierul Marcel Ciolacu va avea propriul aparat de lucru în Guvernul României

Vicepremierul Marcel Ciolacu îşiva avea propriul său aparat de lucru în Guvernul Tudose, domnia sa fiind beneficiarul unei Ordonanţe de Urgenţă care-i întăreşte poziţia în Executivul de la Palatul Victoria dar arată şi o poziţionare faţă de grupul Mihai Tudose în luptele intestine dintre facţiunile din PSD. Conform actului normativ publicat în Monitorul Oficial în 29 decembrie 2017, vicepremierii vor avea dreptul la un aparat propriu de lucru din care vor face parte secretari de stat şi consilieri de stat, care pot fi desemnaţi sau revocaţi doar prin decizia premierului, la propunerea vicepremierului în cauză. Presa centrală notează însă că, potrivit unor surse politice, Ordonanţa îl vizează exclusiv pe Marcel Ciolacu, singurul vicepremier fără portofoliu din Guvern, întrucît ceilalţi doi sînt şi miniştri, deci au aparate proprii. Ca urmare, mişcarea este interpretată ca fiind un semn că vicepremierul Ciolacu a trecut total alături de grupul pesediştilor din jurul lui Tudose după ce deputatul de Buzău a încercat să fie alături atît de premier, cît şi de liderul PSD, Liviu Dragnea.

 

Cabinetul Tudose a aprobat o ordonanță de urgență prin care le dă puteri sporite vicepremierilor. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial  chiar  în ultimele zile ale anului trecut, pe 29 decembrie.  Conform actului normativ, pe lângă premier, și vicepremierii vor avea dreptul la un aparat propriu de lucru, finanțat din bani publici, din care vor face parte secretari și consilieri de stat,  ce pot fi desemnați sau revocați însă numai prin decizie a premierului, la propunerea vicepremierului  în cauză. “Aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului este structură fără personalitate juridică, finanțată din bugetul SGG, condusă de viceprim-ministru; în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului își desfășoară activitatea unul sau mai mulți secretari de stat și consilieri de stat, numiți, respectiv eliberați din funcție, prin decizie a primului-ministru, la propunerea viceprim-ministrului”, se arată în Ordonanța de Urgență nr. 115/2017

 

Potrivit unor surse din conducerea PSD, ordonanța este cu dedicație, în special pentru un singur om,  singurul vicepremier fără portofoliu din actualul Guvern, Marcel Ciolacu.

 

"Este singurul vicepremier care nu are un aparat de lucru.  Paul Stănescu și Grațiela Gavrilescu nu au această problemă  fiind și miniștri. De când a schimbat tabăra, Tudose  a căutat sa-l recompenseze", susțin sursele citate.

 

Propus  "vicepremier pe probleme speciale", Ciolacu era  considerat până  nu demult, unul din oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea. Elocventă era partid de pescuit pe care liderul PSD a avut-o cu fostul  premier, Sorin Grindeanu pe Lacul Belina, cu Ciolacu în postura de vâslaș.

 

Doar că atunci Dragnea nu avea atâtea dosare penale, iar Ciolacu a simțit că bate  vântul schimbării. Drept urmare s-a reorientat. Și nu numai el. Conform  unor surse,  și unii lideri de filiale ajunși miniștri, precum Paul Stănescu și-au reconsiderat poziția față de Tudose.

 

Nu e de mirare că în ultimul interviu dat de premier, acesta a fost mult mai contodent la adresa actualei conduceri de partid. Invitat la calm de Dragnea, Tudose a anunțat că dimpotrivă, în 2018 va fi "la fel de nervos".

 

"Voi fi în continuare nervos, fiindcă am fost mult prea calmi în ţara aceasta 27 de ani; că poate dacă erau unii şi ei mai nervoşi, cum sunt eu acum, nu mai vorbeam ce multe autostrăzi ne mai trebuie, ce multe spitale ne mai trebuie sau ce facem în învăţământ. Au fost foarte calmi şi acum sunt foarte şmecheri",a aruncat premierul săgeți către  liderul său de partid.

 

Grijuliu, Tudose evită să calce pe bătături pe colegii de partid cu probleme în justiție dar de votul cărora are nevoie în eventualitatea unui Congres PSD în acest an. Premierul a ținut să liniștească temerile din partid, anunțând că odată promulgate,  noile legi adoptate pe justiție nu se vor lovi de vreo măsură de prorogare din partea guvernului pe care-l conduce.

 

"Nu, nu m-am gandit la așa ceva si le-am spus si lor: nu poți vorbi depre asta, legile respective neexistând. O să treacă de CCR, o să treacă de promulgare și atunci nu este un mecanism firesc ca o structură executivă în loc să pună în aplicare ce spune legiuitorul, Parlamentul, să înceapă să se joace: să suspende, să proroge, să modifice...asta nu mai e treabă", a spus Tudose.

Pentru colegii săi de partid, este clar că Tudose află deja în campanie internă de imagine pentru a-și consolida poziția și a se pregăti de război deschis cu Dragnea pe viitor. Cu toate acestea, potrivit surselor citate, lui Tudose nu-i surâde perspectiva unui Congres apropiat. Pentru actualul premier, timpul este cel mai prețios aliat pe care îl are. Problemele lui Dragnea în justiție este posibil să se agraveze, în timp ce pentru convingerea  liderilor locali este nevoie să mai treacă luni bune pentru a-i convinge  să abandoneze actuala conducere.

 

 

No votes yet