Share |

Biserica din Vintilă Vodă, poartă amprenta sculpturii în lemn a meşterului popular Vasile Turea (VIDEO)

Lăcaşul de cult, este urmaşul mânăstirii ctitorite la 1532 de către domnitorul Vintilă Vodă, după cum mărturiseşte părintele Liviu Pârlog.

În anul 1846, a fost ridicată actuala biserică, pictura aflându-se în permanenţă în proces de reînnoire, ultima oară între 1997-2000. Biserica se află sub ocrotirea Sf. Ierarh Nicolae, iar în fiecare an de 6 decembrie, aici se organizează Sfânta Liturghie.

Valoarea acestui lăcaş de cult este foarte bine reliefată prin icoanele din sec. 19 şi care aparţin Patrimoniului Naţional.

Sculptura bisericii, una deosebită prin fineţea şi acurateţea lucrărilor, este opera lui Vasile Turea, un credincios din satul Niculeşti. Povestea meşterului popular Vasile Turea este una aparte, după cum ne spune chiar el :

“ la început a fost doar pasiunea, apoi dragostea pentru sculptură s-a transformat în meserie. Practic sculptura în lemn de 30 de ani, după ce mai întâi am fost vânător timp de 20 de ani, după care, am devenit maistru instructor la Şcoala de Arte şi Meserii din Săruleşti, unde m-am ocupat de tâmplărie şi sculptură, timp de 15 ani. Am mulţi ucenici care duc mai departe tradiţia acestei meserii. În continuare, accentul îl pun pe lucrări ce ţin de biserică, am sculptat pentru bisericile din Vintilă Vodă, Niculeşti, Ganţa, Rm. Sărat. La biserica din Valea Largă am realizat catapeteasma şi baldachine. Mă simt un om împlinit pe plan professional dar şi familial. Peste 2 luni voi ieşi la pensie, îmi rămâne satisfacţia când văd ce am realizat şi ce rămâne în urma mea. Am doi nepoţei de la fata mea, poate îmi vor călca pe urme”.

Your rating: Nimic Average: 4.4 (18 votes)