Share |

Scriitori buzoieni și vrânceni și-au lansat cărțile pe 1 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Nu numai armata defilează de 1 Decembrie , ci şi scriitorii buzoieni, dar în felul lor. La Casa de Cultură a Sindicatelor, sub patronatul  Fundaţiei „Renaşterea Buzoiană”,  s-a consumat un act real si profund de cultură, la care au participat scriitori nu numai din Buzău, ci şi din Vrancea şi Ialomiţa, dând astfel  o amplă dimensiune   evenimentului care s-a cuplat foarte bine şi natural cu sărbătoarea de la 1 Decembrie, Ziua naţională a României. Poetul şi publicistul Marin Ifrim a fost moderatorul. Vasile Buruiană a lansat volumul „Pe urmele  Eroilor”, un ”atlas” al monumentelor eroilor din judeţul Vrancea, bine susţinut cu  argumente de ordin istoric de dl profesor Grigore Leaua, din Râmnicu Sărat. Autorului i s-a înmânat o diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate. Titi Damian, autorul trilogiei „Fagul”, Umbra” şi „Norul”, a lansat „Fidelitatea lecturii”, o aplecare binevenită asupra scriitorilor contemporani. Dumitru Dănăilă a lansat „În căutarea Paradisului”, al treilea roman al său, cu o notă aparte care nu ar trebuie să scape celor care au pretenţia că sunt iubitori de literatură de calitate. Al patrulea, dar nu ultimul autor,  Iulian Tudor Fetcu, a lansat un volum  de poezii, recunoscând  că a citit versurile doar nepoatei, până acum... Au comentat şi şi-au exprimat opiniile , Nicolae Pogonaru, Stelian Grigore, Constantin Marafet, Aurel Anghel.
Tudor Cicu, cu verva-i caracteristică, prin observaţiile pertinente şi cu substrat, a punctat rolul criticului lângă  scriitor, subliniind că scriitorul adevărat nu fuge niciodată de critică. Vorbind despre poezie şi amintind de ce nu a mai scris Marin Ifrim poezie după vârsta de 50 de ani, a făcut invitaţia la lectura unui eseu postat pe propriul blog şi de Liviu Ioan Stoiciu. Stan Brebenel  a devoalat  o problemă nu mereu plăcută, dar obligatorie într-o literatură reală şi anume prezenţa criticii , ca aspect constructiv dar nepărtinitor.
Atmosfera a devenit emoţionantă, în ton cu pulsul zilei, prin recitarea de către dl învăţător Voinea a poeziei  „Inscripţie pe piatra de hotar” de Geo Bogza, din care transcriem versurile:

„Îmi dai un sfat? Te-ascult cu luare-aminte.
O mână de-ajutor îmi dai? Mulţam !
Dar nu cumva sa-ţi bâiguie prin minte
Că asta-i ţara cailor de ham !”.

În timpul ”defilării”, dl Victor Otavă, fost ofiţer de aviaţie,  a dat tonul pregătirilor de iarnă, intonând, cu o voce deosebită, colinde.
Mihaela Dănăilă a fost chemată la un bis după ce a interpretat într-o manieră Maria Tănase  „Galbenă gutuie”, făcându-ne pe toţi să fredonăm acest frumos şi cunoscut cântec. Și profesorul Aurel Anghel a recitat o poezie patriotică.
Au luat parte la eveniment  poetul Lucian Mănăilescu, Vasile Durloi, publicistul Viorel Frâncu, Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Judeţene „Vasile Voiculescu”, Ştefan Dima –Zărneşti, Ion Nicolescu.
În finalul manifestării, dl. Ovidiu Cameliu Petrescu şi-a exprimat, ca de obicei în luările de cuvânt la întrunirile Fundaţiei ,,Renaşterera Buzoiană”, disponibilitatea şi dorinţa sinceră de a „ lupta împotriva efemerului şi de a sprijini autorii locali”, iar   dl Mircea Costache a subliniat reuşita combinaţie  de literatură şi patriotism din cadrul evenimentului, felicitând  pe rând autorii care au lansat cărţile.
Sugerăm atragerea la astfel de evenimente şi a tinerilor, a liceenilor, chiar dacă ei sunt „trimbulinzi” , să aibă de unde şi de la cine învăţa cum să ducă mai departe ştafeta în cultura şi literatura buzoiană.

Your rating: Nimic Average: 5 (5 votes)