Share |

Cardiologia intervenţională, un nou serviciu medical în paleta de servicii a Spitalului Județean de Urgență Buzău

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău își completează paleta de servicii pe ramura de Cardiologie cu diagnosticarea și intervenția chirurgicală în cazurile care necesită o asemenea abordare. În acest sens, Spitalul a fost dotat cu un angiograf pentru cercetare și diagnosticare a pacienților cu afecțiuni cardiace ischemice. Toate acestea în baza unui proiect ambițios al conducerii, în cadrul căruia au fost necesare două etape de achiziții respectiv aparatul și ulterior consumabilele aferente diagnosticării și intervențiilor care urmau să fie făcute pe pacienți. „O mare provocare a fost găsirea unui medic intervenționist care să vină şi să fie angajat la Spitalul Județean sau să accepte o colaborare. După luni de căutări şi încercări, soluția a venit de la medicul buzoian Florin Matei, fiul dr. Ilie Matei (medic primar Medicină Internă cu competenţă în Cardiologie, care a profesat mulți ani în cadrul secției de Medicină Internă şi Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău)”, a declarat Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

Echipa a fost alcătuită sub directa coordonare a lui Florin Matei, medic cardiolog intervenţionist, căruia i s-au alăturat și ceilalți medici din secția de cardiologie Dr. Năstase Raluca – medic specialist cardiolog şi şef secţie Cardiologie, Dr. Răducan Adrian – medic specialist cardiolog şi Dr. Nicolai Gabriel – medic specialist cardiolog (înscris la cursul de Competență Cardiologie Intervențională). Cu ajutorul câtorva asistenți medicali, în frunte cu Angela Șuțu, șeful Blocului Operator din Spitalul Județean, au realizat primele proceduri coronariană pacienţilor, toate intervențiile fiind efectuate cu succes. Mai exact, pe 27 februarie 2019, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a avut loc prima intervenţie efectuată pe angiograful spitalului – coronarografie diagnostică la un pacient în vârstă de 63 de ani, din municipiul Buzău, pacient diagnosticat cu factori de risc cardiovascular (diabet de tip II, HTA, dislipidemie), cu boală cardiacă ischemică (modificări EKG) şi angină pectorală instabilă. S-a efectuat angioplastie coronariană percutană, cu implantarea a două stenturi farmacologic active. Imediat după intervenţie, pacientul a fost transportat în Unitatea de Terapie Intensivă Coronariană a secţiei de Cardiologie, unde a fost monitorizat până la externare.

De asemenea, alţi patru pacienţi, cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani, din județul Buzău, au fost internaţi luni și marți (5 și respective 6 martie) în spital, în Secţia Cardiologie, cu sindrom coronarian acut (infarct miocardic fără supradenivelare de segment ST, angină instabilă) şi au fost supuşi unor intervenţii coronariene.

„Ne bucurăm că astfel de proceduri de diagnostic ale leziunilor coronariene şi revascularizarea acestora se pot efectua la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Astfel, vom putea veni în sprijinul pacienţilor cu boală cardiacă ischemică, pacienți care, până la acest moment, erau trimişi în centre intervenţionale din Bucureşti sau Brașov”, a adăugat Claudiu Damian.

Your rating: Nimic Average: 5 (1 vote)