Share |

Criza medicilor din Spitalul Județean în atenția CJ

Săptămâna trecută, o delegație din Spitalul Județean Buzău, alături de membri ai Sindicatului Medicilor Independenți, au mers la Consiliul Județean unde i-au înmânat preşedintelui interimar o listă cu revendicări. Doctorii vor venituri mai mari, condiții mai bune de muncă, gărzi și sporuri plătite în funcție de salariile mărite.
Medicii se plâng că nu au condiții bune de lucru în spital, iar dotarea este destul de slabă, ceea ce face ca unitatea medicală buzoiană să nu fie atractivă pentru doctorii tineri. Medicii propun ca prima de angajare să crească de trei ori. “Printre revendicările medicilor, care ne-au fost şi nouă prezentate, se numără majorarea primei de angajare de la contravaloarea unui salariu, la trei salarii. Din păcate, legea nu ne permite nouă să majorăm salarii sau sporuri chiar dacă unitatea sanitară se află în administrarea Consiliului Judeţean”, ne-a spus Petre Emanoil Neagu, preşedinte interimar CJ Buzău.
Printre cerințele medicilor se numără și unele pentru care Consiliul Județean a găsit soluții. Doctorii care aleg să profeseze în Spitalul Județean primesc lunar 1.000 de lei pentru chiria și întreținerea unei locuințe. De asemenea, le poate fi decontată și naveta. “Ne-am gândit să atragem medici care să profeseze în Spitalul Judeţean şi din alte judeţe şi le asigurăm suma de 1.000 de lei lunar, bani pentru chiria şi întreţinerea unei locuinţe. De asemenea, noi putem deconta naveta în cazul în care medicul nu este din municipiu sau vine din alt judeţ”, a mai spus Petre Emanoil Neagu.
Responsabilii Consiliului Județean spun că vor cere la București modificarea legii, astfel încât CJ, instituţia care administrează spitalele, să poată interveni legal la salarizarea cadrelor medicale. Totodată, se încearcă intermedierea unor discuţii ale reprezentanţilor halatelor albe din Buzău cu premierul și cu ministrul Sănătății.
Luna trecută, 75% dintre medicii care profesează în Spitalul Județean Buzău au amenințat cu demisia în bloc, nemulţumiţi de nepăsarea autorităţilor în faţa revendicărilor punctuale. De atunci, se tot caută soluții pentru evitarea unei astfel de crize care ar putea conduce la închiderea celei mai mari unități spitaliceşti din județ.

No votes yet