Share |

S-a confirmat primul caz de boală Lyme la Buzău

La Buzău s-a confirmat primul caz de boală Lyme, în urms analizelor de lsborator, la un bărbat din mediul rural, care a fost mușcat de o căpușă. Pacientul a fost tratat corect în Spitalul Județean și acum este vindecat.

Alți doi buzoieni așteaptă acum rezultatele analizelor de laborator, după ce și ei au fost mușcați de căpușe.

Până acum, la medic s-au prezentat 22 de buzoieni mușcați de căpușe, un număr mult mai mic de cazuri, raportat la aceeași lună a anului trecut. Cu toate acestea, medicii avertizează că riscul mușcăturilor de căpușe, care cauzează apariția acestei boli, crește odată cu încălzirea vremii.

Potrivit specialiştilor, sezonul de activitate intensă a căpuşelor, în condiţiile climatice din România, este în lunile mai-iunie. Bacteria transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de "boala cu 1000 de feţe", din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.

Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi, să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpuşă s-a fixat pe piele, atât pentru exatragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apar roşeaţă şi "erupţie", caracteristice bolii.

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.

Specialiştii menţionează că nu toate căpuşele şi nu în toate teritoriile acestea sunt purtătoare ale microrganismelor borrelia.

Your rating: Nimic Average: 3 (1 vote)