Share |

Şcolile profesionale închid din clasele cu profil teoretic

Învăţămîntul profesional lasă toate licele teoretice fără una sau două clase. Măsura ministerială, care va fi aplicată şi la Buzău, are în vedere dezvoltarea ofertei de învăţămînt profesional şi orientarea elevilor către învăţpmîntul respectiv în baza politicii naţionale de suplimentare a ponderii pentru învăţămîntul profesional şi tehnic.

La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean se iau deja măsuri în vederea aplicării măsurii respective. „Am tăiat clase de la anumite licee teoretice, dar şi de la licee tehnologice, ca să pute creşte pe învăţămîntul profesional. Sunt nişte reduceri, colegii au înţeles şi trebuie să înţelegem cu toţii că trebuie să ne îndreptăm spre dezvoltarea învăţămîntului profesional şi că aceste reduceri pe care le-am realizat nu conduc la reduceri de normă, cadrul didactic nu va fi afectat”, a precizat Nela Wamsiedel, ispector şcolar general adjunct, în cadrul IŞJ Buzău.

Planul de şolarizare pus la punct de administraţia învăţămîntului buzoian pentru anul şcolar următor se prezintă cu mai multe clase de profil tehnic faţă de numărul claselor de profil teoretic. Doar la Colegiul Naţional B.P. Haşdeu nu s-a umblat la numărul de clase, rămînînd singurul din judeţ care îşi va păstra numărul de clase. În rest,  după o analiză bine pusă la punct, fundamentată de interesul respectării politicii naţionale de suplimentare a ponderii pentru învăţământul profesional şi tehnic, Inspectoratul Şcolar Judeţean a tăiat una sau mai multe clase de la liceele teoretice din judeţul Buzău, crescînd procentul de reprezentare al claselor cu profil tehnic în cadrul liceelor tehnologice. În urma măsurilor luate de responsabilii IŞJ, la nivelul judeţului Buzău, vor exista 141 de clase de liceu destinate absolvenţilor de gimnaziu, cu un efectiv estimat la aproape 4.000 de elevi.

No votes yet