Share |

Abandonat în urma unor acțiuni în instanță, primarul Constantin Toma anunță că va fi dat în folosință

Pasajul subteran din zona Catedralei "Sfîntul Sava" a intrat în atenţia conducerii Primăriei municipiului Buzău. A fost luată chiar și o decizie de principiu cu privire la funcționalitate pe care o va primi și anume amenajarea unei galerii comerciale și ale unor expoziții temporare. Dar, pentru început, primarul Constantin Toma spune că va va fi creat accesul în pasaj și abia apoi se va stabili o destinaţie clară.

Primul pas a fost făcut anul trecut când, muncitorii de la societatea Urbis Serv au spart plăcile de beton cu care au fost acoperite gurile de intrare în pasaj, după care a urmat o expertiză, menită să stabilească suma care trebuie să fie alocată de municipalitate pentru modernizarea pasajului subteran și crearea accesului pietonal.

Șeful Primăriei Buzău speră ca pasajul din faţa Catedralei Sfântul Sava să fie redeschis circulației pietonale până la sfârșitul anului.

Pasajul subteran care trece pe sub bulevardul Unirii, a fost construit în anul 1987 şi avea rolul să fluidizeze circulaţia pietonală o dată cu apariţia unui teatru, aflat atunci în stadiu de proiect. Căderea regimului comunist a blocat toate iniţiativele administraţiei locale de până atunci. Fosta administraţie şi-a îndreptat din nou atenţia asupra pasajului la începutul anilor 2000, când au fost din nou demarate lucrările de reamenajare. La un capăt şi la celălalt al pasajului s-a prevăzut, însă, ridicarea a două construcţii ce aveau să funcţioneze ca spaţii comericiale şi care ar fi luat foarte mult din trotuare, mai ales în zona Bisericuţei Copiilor şi în urma demersurilor făcute de comercianţii din zonă şi de enoriaşii bisericii, în frunte cu preotul Mihail Milea, care au cerut să se renunţe la cele două contrucţii, lucrarea a fost oprită, iar gurile pasajului au fost acoperite. În anul 2010, Primăria municipiului Buzău a investit 150.000 de lei în astuparea pasajului care a rezistat 23 de ani sub formă de şantier peren, în mijlocul oraşului.

 

FOTO: Buzau Media

No votes yet