Share |

Investiție de 4 milioane de euro într-o clădire emblematică a Buzăului (FOTO)

proiectul ,,Consolidare, restaurare și dotare Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu Buzău”.  Valoarea contractului este de 18.467.853,04 lei și se derulează  prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții 5.1. – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Contribuția Consiliului Județean va fi de 340.298,49 lei, adică un procent de 2%, iar restul, de 16.674.626 lei, reprezentă fonduri europene și guvernamentale.

În cel mai scurt timp vor fi demarate și procedurile de achiziție pentru executarea lucrărilor la finalul cărora clădirea Bibliotecii Județene va fi complet reabilitată și dotată, iar durata de implementare a proiectului va fi de 40 de luni. Odată concretizat, proiectul va crea și 13 noi locuri de muncă la nivelul personalului Bibliotecii. Mai trebuie spus că o parte din secțiile bibliotecii vor fi relocate în clădirea Muzeului Județean, iar o altă parte într-un alt imobil din administrarea Consiliului Județean.

„E drept că va exista un disconfort, și pentru angajații bibliotecii, și pentru cititori, vor fi și unele critici, dar aceasta este singura soluție, pentru că lucrările care trebuie efectuate nu se pot face concomitent cu continuarea activității în imobilul respectiv. Nu avem ce face, pentru că în caz contrar, dacă nu intervenim, clădirea bibliotecii riscă, în câțiva ani, să aibă soarta celei a spitalului Brătianu și nu vrem să se ajungă aici”, a precizat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Sediul Bibliotecii Judeţene Buzău a fost construit în 1914 după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez si găzduieşte Biblioteca Judeţeană din anul 1984. Anterior aici au avut sediul Miliţia şi Sfatul Popular. Clădirea Bibliotecii Judeţene ”Vasile Voiculescu” nu a mai beneficiat de reparaţii capitale de mulţi ani, ci doar de mici renovări.

No votes yet