Share |

Medicii buzoieni în alertă! Este al doilea caz!

Peste o sută e buzoieni au fost mușcați de căpușe și în cazul a doi dintre ei s-a confirmat Boala Lyme.

Numărul buzoienilor care ajung mușcați de căpușe la Unitatea de Primire Urgențe din Spitalul Județean este în creștere de când cu venirea căldurii.

Până acum, numai în județul Buzău s-au confirmat două cazuri de Boală Lyme.

Capusele sunt cel mai adesea vectorii pentru Bola Lyme, Tularemie, Babesioza șiFebra de Colorado.

Măsuri utile de prevenție a mușcăturilor de capușă, recomandate de medic:

- Aplicarea unui spray special impotriva insectelor. Astfel de sprayuri se gasesc in farmacii dar trebuie folosite conform instructiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Exista sprayuri care trebuie aplicate mai degraba pe o piesa de imbracaminte si nu direct pe piele.

- Sprayurile trebuie utilizate cu grija in cazul copiilor (iar concentratiile substantelor active trebuie sa fie relativ scazute). Nu se recomanda pulverizarea lor pe mainile copiilor (adesea copiii introduc mana in gura si de aceea exista riscul de a se intoxica cu anumite substante)

- Dupa ce pacientii au intrat intr-o incapere se recomanda spalarea temeinica a zonei pulverizate cu multa apa si sapun

- Acoperirea unei suprafete cat mai mari de tegument (pantaloni lungi, sosete lungi, tricouri cu maneca lunga) daca pacientul se afla intr-o zona impadurita, in iarba inalta (locuri de predilectie pentru capuse). In astfel de zone se recomanda ca hainele sa fie cat mai deschise la culoare (capusile sunt mai usor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare).

- Purtarea manusilor de menaj sau a altor manusi speciale in cazul in care pacientul manipuleaza animale sau pasari ce pot fi infectate

- Curatarea permanenta a habitatului: taierea ierbii, pulverizarea de insecticide, greblarea frunzelor uscate, indepartarea eventualelor plante care pot atrage capusele. Se recomanda utilizarea unor insecticide netoxice, care sa nu dauneze mediului si care sa nu fie periculoase pentru sanatatea celor din jur.

- Evitarea zonelor cu cazuri cunoscute si raportate de muscaturi de capuse sau de boli transmise de acestea.

No votes yet