Share |

Specialiștii recunosc că gerul aduce și beneficii agriculturii

Frigul și ploile înghețate din ultimele zile parcă au paralizat agricultura județului Buzău. Fermierii nu pot finaliza lucrările, nu pot pregăti patul germinativ șinici nu pot efectua semănături. La această oră, legumicultorii plantau răsadurile, acțiune agricolă care nu se mai poate desfășuar în aceste condiții climatice. Producătorii fac eforturi deosebite să țină solariile încălzite, iar plantațiile de pomi și viță de vie au fost lovite de ploaia înghețată.

Meteorologii anunță în continuare că vremea va fi deosebit de rece și cu toate aceste neajunsuri, există și un avantaj al gerului. „Este un ger atipic, dar putem vorbi și despre beneficii, pentru că acest ger distruge o parte din boli, din dăunători, care s-au conservat bine în resturile vegetale, pe sol și este posibil ca în vară să nu fie nevoie să mai aplicăm multe tratamente chimice”, a precizat inginerul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău pentru publicația Opinia.  

Dacă în ceea ce privește cultura mare, stratul de zăpadă protejează plantele de temperaturile scăzute, probleme sunt cu plantațiile viticole, pomicole și în sectorul legumicol.

Legumicultorii au început pregătirea pentru noul an încă din luna ianuarie. Având în vedere experiența producătorilor agricoli, specialiștii din cadrul Direcției Agricole Buzău prognozează că, în cazul unor condiții meteorologice favorabile, programul de tomate va avea rezultatele cele mai bune.

No votes yet