Muzeul Chihlimbarului a reintrat în circuitul turistic, după o amplă modernizare (FOTO)
După un amplu proces de reabilitare și modernizare, Muzeul Chihlimbarului de la Colți a fost redeschis, vineri, în prezența președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
La deschidere au mai participat și directorul Muzeului Țăranului Român, din Capitală, Virgil Nițulescu, precum și președintele managerilor de muzee din țară, Ramona Mocanu, dar și oficialități locale și localnici.
„De foarte multă vreme această colecție este aici, este o secție exterioară a Muzeului Județean Buzău, dar prin grija domnului director aici va fi un adevărat muzeu. Vreau să îi mulțumesc domnului primar pentru că a fost o perioadă dificilă când muzeul de afla în patrimoniul comunității și ne-am chinuit puțin să convingem localnicii să ne-o dea îân administrare. Niciodată, nimeni nu va lua clădirea de aici, doar că altfel nu puteam investi pentru realizarea acestei reabilitări. Deocamdată suntem la jumătatea drumului și vrem să continuăm ceea trebuie să facem. Comuna Colți face parte din Ținutul Buzăului și vom continua în zonă cu și mai multe multe investiții odată cu acreditarea Geoparcului Ținutul Buzăului la UNESCO. Sunt condiții absolut civilizate, la nivelul anului 2020. Vreau să vă promit că oricine va fi la Consiliul Județean, instituția va fi aproape de comunitate. De asemenea, vreau să anunț pe această cale, că în semn de recunoștință față de locuitorii comunei Colți, toți acești cetățeni vor avea intrare liberă la muzeu”, a ‘inut s[ precizeze pre;edintel Petre Emanoil Neagu în cadrul evenimentului.
După un amplu proces de reabilitare și modernizare, Muzeul Chihlimbarului se prezintă publicului ca o instituție modernă, din secolul XXI, devenind, prin soluțiile muzeotehnice propuse, un muzeu de referință în peisajul cultural românesc.
Pepite de chihlimbar, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), toate vor putea fi admirate de către vizitatori într-un concept expozițional nou.
Expozițiile de bază valorifică, de asemenea, colecția de flori de mină și exponate de paleofaună, din patrimoniul Muzeului Județean Buzău, precum femurul unui mamut, care a trăit acum 2,5 milioane de ani pe teritoriul județului Buzău.
Totodată, o parte importantă a conceptului expozițional este dedicată “Grotei Nucu-Bozioru”, monument unic al artei preistorice din spațiul țării noastre
Printre surprizele pregătite publicului se numără vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc, și magazinul de suveniruri, de unde vizitatorii pot achiziționa amintiri din Buzău – obiecte personalizate cu imagini din colecțiile muzeului, dar și ale unor monumente istorice din județ.
Accesul la vernisaj este permis cu respectarea normelor de igienă și distanțare socială, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.