Polițist de la „Rutieră” trimis în judecată de procurori
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
• V.I.C. – agent de poliție în cadrul IPJ Buzău – Serviciul Rutier , sub aspectul comiterii infracțiunilor de – abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, – fals intelectual ;
• M.N. – sub aspectul comiterii infracțiunilor de – instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, – instigare la fals intelectual ;
• R.M. – sub aspectul comiterii infracțiunilor de – complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, – complicitate la fals intelectual .
Potrivit comunicatului de presă transmis de Ministerul Public, conform rechizitoriului încheiat în data de 29.09.2020, procurorii au reținut că în data de 04.05.2019, în calitate de polițist rutier în cadrul IPJ Buzău – Serviciul Rutier, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DN 2 E85 , pe raza comunei Valea Râmnicului, sat Oreavu, județul Buzău, inculpatul V.I.C. și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu (cu încălcarea prevederilor OUG 195/2002) , prin aceea că deși a constatat comiterea unei contravenții la regimul rutier de către inculpatul M.N. (acesta, în calitate de conducător auto depășind limita de viteză pe sectorul de drum respectiv cu mai mult de 50 km/h), a consemnat în mod nereal în procesul verbal de contravenție că fapta a fost comisă de inculpata R.M. , cu consecința aplicării acesteia a sancțiunii contravenționale a amenzii în cuantum de 1.305 lei și a sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 zile, acestea constituind un prejudiciu și o vătămare a drepturilor inculpatei R.M. și totodată un folos necuvenit obținut de M.N. . S-a mai reținut faptul că inculpatul V.I.C. a fost determinat de inculpatul M.N. să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu în condițiile în care cei doi se cunoșteau. De asemenea, s-a mai reținut că activitatea infracțională a inculpatului V.I.C. a fost înlesnită de inculpata R.M. care a acceptat să înmâneze permisul de conducere agentului de poliție și să semneze procesul verbal de contravenție deși acesta cuprindea aspecte nereale ,inculpata menționând în mod expres în cuprinsul procesului verbal că nu are obiecțiuni cu privire la cele consemnate. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Judecătoriei Râmnicu Sărat.Prin rechizitoriul întocmit s-a propus luarea măsurii arestării preventive față de M.N. , reținându-se că acesta încearcă să influențeze un alt participant la comiterea infracțiunii, respectiv pe coinculpata R.M.Prin încheierea din data de 02.10.2020 Judecătoria Râmnicu Sărat a respins propunerea de luare a măsurii arestării preventive.
La data de 06.10.2020 Tribunalul Buzău a admis contestația formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat și a dispus luarea măsurii arestării preventive a inculpatului M.N. pe o perioadă de 30 de zile.
Pe parcursul cercetărilor procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Buzău. Această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.