POLITICĂ

800 de centre medicale comunitare – cheia reconstrucției sistemului medical

Ȋn plină pandemie de COVID-19 singurele centre medicale accesibile populaţiei care nu trece prin infectarea cu SARSCOV2, dar care are o boală cronică sunt cele din mediul privat, iar ca primă recomandare în suferinţă este apelat medicul de familie. Chiar și asa, sistemul combinat este supraaglomerat în acest moment. La clinicile private din oraşul Buzău timpul de aşteptare este de minim trei săptămâni pentru analize medicale curente. Totul în condiţiile în care spitalele sunt destinate cazurilor de COVID-19 şi bolnavilor în stare gravă ce necesită operaţii de neamânat.

Nu toţi oamenii au însă acces la centre medicale private din cauza costurilor ridicate ale serviciilor medicale. Ce se întâmplă în acest caz cu românii bolnavi? O întrebare la care Guvernul condus de Ludovic Orban ar răspunde, însă nu deţine luciditate în organizarea unui sistem care clădeşte o ţară: sistemul medical. Românii au nevoie de asistenţă medicală, iar social-democraţii au structurat foarte bine în programul de guvernare înfiinţarea unei reţele naţionale de centre medicale comunitare. Această reţea ar asigura accesul rapid, facil, permanent şi neîngrădit al tuturor cetăţenilor la asistenţă medicală primară. 800 de astfel de centre vor fi înfiinţate în România, iar costul unuia singur se ridică la 800.000 de euro. La

acestea vor avea acces între 6 şi 8 milioane de români. Centrele medicale comunitare sunt cheia reconstrucţiei întregului sistem de sănătate.

PSD propune ca în fiecare zonă rurală, dar şi în cele defavorizate să existe personal medical, iar localnicii de aici să aibă şi ei acces corespunzător şi neîngrădit la medicamente compensate şi gratuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button