Primăria Vadu Pașii înființează un nou serviciu, care se va adresa unei categorii vulnerabile a populației comunei
Unul dintre obiectivele pe care le are în vedere conducerea Primăriei Vadu Pașii în acest an este extinderea serviciilor de asistență socială cu o Unitate de Îngrijire la Domiciliu, care se va ocupa în special de persoanele vârstnice și singure ale comunei.
„În general, bătrânețea este asociată cu o stare precară a sănătății, cu o viață mai puțin activă din punct de vedere social și profesional, ceea ce face ca mulți dintre bătrâni să se simtă inutili și chiar respinși din punct de vedere social. Ei asociază singuratatea nu doar cu lipsa celor dragi, ci și cu lipsa unui ajutor practic. Acesta este și motivul pentru care am gândit acest proiect, prin care ne-am propus să combatem cumva sentimentul de izolare și singurtate a persoanelor vârstnice din comuna noastră, cu precădere a celor de peste 60 de ani. Unitatea de Îngrijire la Domiciliu le va oferi asistență medicală bătrânilor singuri, servicii de îngrijiri individualizate și personalizate la domiciliul persoanelor vârstnice precum și asistență juridică la cerere.”, a precizat primarul comunei Vadu Pașii, Gheorghe Firon.
Proiectul beneficiază de finanțare prin Programul Operațional Regional și se adresează persoanelor vârstnice fără familii, categorie vulnerabilă, care necesită intervenția autorităților.
Aceștia vor beneficia de servicii sociale specializate de îngrijire la domiciliu în scopul prevenirii instituționalizării, consiliere juridică, administrativă și consiliere medicală.
„Intenția noastră este să angajăm și un medic, care să poată asigura regulat servicii medicale beneficiarilor. Deasemenea, vom încheia contracte de colaborare cu diferiți consilieri juridici, pentru ca acești oameni să beneficieze de un sprijin real și să nu cadă victime escrocilor, pentru că știm bine că bătrânii singuri sunt o categorie vulnerabilă și de multe ori ținte sigure ale acestora. Unitatea de Îngrijire la Domiciliu va funcționa într-o clădire lângă Primărie și, pentru început, va fi dotată cu un autoturism ce va fi adaptat persoanelor cu dizabilități. Prin aceste servicii intenționăm să creştem gradul de integrare şi participare socială a persoanelor vârstnice, precum și calitatea vieții acestora. Înființarea acestui serviciu este un act ce demonstrează normalitate, compasiune, bun simț și respect față de acești oameni ai comunei noastre”, a mai completat primarul Gheorghe Firon.
Potrivit specialiștilor, îngrijirea la domiciliu reprezintă cea mai eficientă strategie de servicii dedicate persoanelor vârstnice în situație de dependență, fiind o metodă cu un cost mult mai redus decât îngrijirea în instituții și preferată de toate persoanele în cauză, pentru că în acest fel rămân acasă, acolo unde se simt cel mai bine.
Ma pricep in domeniu am lucrat in italia bravo ca ajunge si in romania asa ceva