Municipiul Buzău, locul 4 în Top 10 cele mai performante administrații din țară. Administrația buzoiană a fost felicitată de Comisia Europeană.
Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Constantin Toma, la conferința de presă organizată, joi, de PSD Buzău.
În studiul privind ,,Cele mai performante administrații din România”, publicat de curând de UrbanizeHub, cel mai important hub de analiză și dezvoltare a politicilor și regenerării urbane, precum și guvernanței publice din România, Primăria municipiului Buzău a fost clasată pe locul 4, într-un top al celor mai bune 10 administrații din România.
În studiul respectiv, este subliniat faptul că orașul Buzău se află singurele din țară care au deja un brand recunoscut și o viziune de dezvoltare.
„Pentru a face topul, am pornit iarăși de la un set de indicatori obiectivi, sumplimentați cu o abordare subiectivă – ne-am uitat mai ales la primăriile cu realizări aparte sau inovații într-un domeniu sau altul. Conform Îndrumarului, cel mai important indicator pentru performanța unei administrații locale este forța sectorului privat. Fără un sector privat performant, nu contează cât beton și asfalt toarnă o primărie. Din păcate însă, foarte puține primării își asumă în mod direct un rol activ în dialogul cu sectorul privat. În cele mai fericite cazuri, primăriile au grijă să creeze condiții favorizante atunci când un investitor strategic anunță intenția de a veni la nivel local. Ca atare, primul indicator la care ne-am uitat a fost capacitatea de a mobiliza fonduri europene.„, se arată în materialul publicat pe această temă de UrbanizeHub.ro, cel care a organizat acest clasament.
În materialul elaborat pe marginea clasamentului,primarul Constantin Toma este recomandat ca fiind printre puținii din țară „cu o viziune clară și bine conturată pentru oraș și cu un focus clar pe atragerea de investitori, oameni și turiști la Buzău”:
„Buzău. Buzăul nu are o locație geografică favorizantă (deși proximitatea față de Bucureși este un atuu), nu are patrimoniu istoric bogat ca alte orașe din vest, și nu a ieșit din comunism cu o bază economică solidă. Ca atare, are condiții mult mai dificile pentru a face performanță, dar totuși reușește să performeze. În momentul de față, Primarul Buzăului este printre puținii din țară cu o viziune clară și bine conturată pentru oraș și cu un focus clar pe atragerea de investitori, oameni și turiști la Buzău. Când îl veți vedea la televizor, veți vedea că inerent va atinge prioritățile strategice ale orașului și ce măsuri au fost gândite pentru a mișca orașul în direcția propusă. Recent, Buzăul a făcut rondul presei după ce a reușit să obțină titlul de cel mai bun brand de oraș din Europa, câștigând în faza finală în fața Parisului. Jos pălăria, nu?! Ce lumea știe mai puțin este că acest brand de oraș a fost dezvoltat cu ani în urmă, de o echipă de experți români în comunicare foarte buni, iar administrația locală a și adoptat acest brand și l-a încorporat în mai toate activitățile lor. Momentan, din păcate, singurele orașe cu brand de oraș coerent în țară sunt Buzău, Alba Iulia, Constanța și Oradea (cel puțin din ce știm noi). Ultima realizare a Buzăului este inițiativa de a alipi Comuna Țintești de Municipiul Buzău – ce a încercat și Oradea cu Sânmartin acum câțiva ani, dar nu au reușit pentru că au lipsit câteva sute de oameni pentru a atinge pragul de 50% necesar pentru referendumul de alipire. Pragul pentru referendum a scăzut la 30% și noi sperăm că această inițiativă a Primarului Buzău să aibe succes și, să inspire alte localități să urmeze exemplul.”
Primarul Constantin Toma a comentat pe marginea evenimentelor care au ridicat municipiul Buzău la un nivel de mediatizare fără precedent.
„Recent, așa cum știți, Buzăul a câștigat titlul de CEL MAI BUN BRAND DE ORAȘ, din Europa, la cea mai mare competiți de branduri din lume. Chiar dacă, Doamne ferește, băieții aceștia din opoziție au zis că am fi cumpărat acest titlu, iată că a mai venit un premiu extraordinar și anume scrisoarea de felicitare a Comisiei Europene, în care confirmă că acest premiu și această competiție sunt cât se poate de reale, mai ales că am fost într-o competiție cât se poate de dură și pe acea listă scurtă am ajuns în finală cu Parisul, care și-a dorit acest premiu, pentru că altfel nu ar fi participat.
Este a treia oară în acest an când avem în vizită o delegație din Germania. Așa cum știți, noi am câștigat anul trecut la Ministerul Federal al Mediului, Schimbărilor Climatice și Siguranție Nucleare din 340 de proiecte participante, cu proiectul Un oraș al viitorului – Buzăul în cazul nostru . Anul acesta se crează un concept de dezvoltare al Buzăului, împreună cu partenerii germani, urmând ca de anul viitor, statul german și Comisia Europeană, prin fondurile pe care le va oferi, plus mici surse locale, să putem duce în viitorii ani acest proiect de transformare totală a municipiului Buzău într-un oraș al viitorului.
Zilele acestea, s-a dat publicității un clasament extrem de măgulitor pentru noi ca și buzoieni: Buzăul, locul 4 în topul celor mai performante administrații din țară, în top 10. Clasamentul acesta este forarte serios și se face aproape matematic, din patru în patru ani, pe baza unor indicatori. Acum patru ani, nu existam în acest clasament absolut deloc, adică până la locul 30, iar acum iată că suntem deja pe locul 4 și s-a remarcat un comentariu făcut despre municipiul Buzău și anume că suntem printre singurele orașe cu brand și cu viziune„, a explicat primarul Constantin Toma.