Ce măsuri a luat Primăria pentru reducerea costurilor la încălzire la nivelul municipiului
Prețul energiei termice furnizate buzoienilor prin sistemul centralizat de încălzire a reprezentat unul dintre subiectele aduse în discuție, joi, la conferința de presă organizată de PSD Buzău, dar fiind faptul că prețul gigacaloriei aproape că s-a dublat. Până acum, Primăria subvenţiona aproape jumătate din preţul gigacaloriei practicate de RAM, astfel că locuitorii municipiului, branşaţi la sistemul centralizat, plăteau doar o parte din acest tarif.
Primarul orașului, Constantin Toma, a anunțat că mai are nevoie de un singur aviz, după care subveționarea energiei termice furnizate populației va fi supusă votului aleșilor municipali:
„Așteptăm un aviz de la ANRE, cum ni-l va da, suntem și în dezbatere publică, după cum știți, vom introduce în Consiliul Local aprobarea pentru acest preț de 880 lei sau 882, din care 441 lei va fi prețul plătit de populație, iar diferența încercăm să o susținem noi la Primăria Buzău, chiar dacă nu am identificat până la această oră o sumă clară pentru asta. Trebuie să tăiem din alte prți, inclusiv dincheltuaiala de funcționare. Eu sper ca Guvernul să se gândească. La nivel de Asociație a Municipiilor din România am făcut intervenții și îi rog și pe parlamentarii noștri să facă intervenții la ministru Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Cseke Attila, să ia în considerare să înainteze Guvernului o propunere de a acorda echilibrat la nivel național această subveție, cum s-a făcut în fiecare an.” a explicat primarul Constantin Toma.
Primarul a vorbit și despre măsurile care s-au luat la nivelul municipiului Buzău pentru reducerea costurilor de încălzire:
„Ce pot să vă spun este că s-au luat măsuri deosebite și trebuie să le spun aici: pentru prima oară toate școlile au sisteme de încălzire independente, pentru că rețelele comune, peste tot în România, inclusiv în România erau făcute praf. Toate școlile funcționează cu centrale termice independente ultramoderne, ceea ce ne asigură o economie de aproape 60%, iar investiția se amortizează în două ierni. Deci iarna viitoare vom avea toată investiția, de aproape 4 milioane de euro, amortizată. Noi cheltuiam o mulțime de bani, milioane de euro în fiecare an pe sistemul de încălzire.”
Un alt demers important al municipalității, menit să reducă cheltuielile cu încălzirea, suportate din bugetul local s-a făcut în vara acestui an, când a participat la Bursa Română de Mărfuri și a obținut un preț convenabil la gaz, până în septembrie anul viitor.
„Noi am luat măsuri deosebite și am fost printre primii în România, dacă nu chiar singurii, care am participat pe Bursa Română de Mărfuri, în iunie, și am obținut un preț valabil la gaz, până în septembrie, anul viitor. Dacă se va menține acel preț, vom menține și noi prețul, pentru că suntem la 228 lei MW-ul, plus taxele pe care le impune statul la 300 de lei și prețul a ajuns deja la 700 de lei pe gaz, MW\oră. Am făcu acest lucru și ne-a ieșit, plus treaba pe care am făcut-o la școli, plus prima experiență încălzirea blocurilor așa numitele Integral, vizavi de Drăgaică, cu biomasă cu peleți, care ăștia nu s-au scumpit în halul ăsta și ne asigurau și înainte o economie de 50 %.” a mai spus primarul Constantin Toma.