CULTURĂ

Descoperiri noi la situl arheologic de la Lipia

Ultimul sit arheologic deschis de Muzeul Judeţean Buzău în acest an, cel de la Lipia, le oferă specialiştilor informaţii preţioase. Cele mai noi descoperiri sunt scheletele a doi oameni, din epoci diferite, care au fost găsite de arheologi îngropate la câţiva zeci de centimetri unul de altul.

În 2018, arheologii buzoieni au început cercetarea unei movile de pământ, în apropierea localităţii Lipia, după ce scanările geomagnetice au arătat că zona a fost locuită pe o suprafaţă extinsă.  

Până în prezent,, au fost descoperite artefacte din perioada neolitică şi o statuetă din cultura Gumelniţa, întruchipând o femeie, precum şi morminte din epoci diferite.  

În urma săpăturilor din acest an, au fost scoase la suprafaţă rămăşiţele unor oameni care au trăit succesiv în acelaşi areal timp de cel puţin patru mii de ani. 

  „Am identificat zece morminte din diferite perioade istorice, unele din epoca bronzului şi altele din perioada medievală. Aici, în 40 de metri pătraţi dacă am găsit zece morminte este posibil ca toată această terasă să fie plină de astfel de morminte”, a explicat Daniel Garvăn, arheolog la Muzeul Judeţean Buzău.  

Unul dintre schelete este din epoca medievală, iar cel de-al doilea pare să aibă în jur de patru mii de ani. Istoricii spun că n-au mai găsit până acum morminte din perioade atât de îndepărtate, în acelaşi loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button