Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, mesaj pentru industria creativă: „Nu sunteţi invizibili. Aveți tot respectul și toată susținerea posibilă”
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a transmis un mesaj pentru partenerii săi din industria creativă, pe care i-a asigurat de tot respectul şi susținerea ministerului pe care îl conduce și, în același timp, că nu sunt invizibili şi că este oricând disponibil pentru ale asculta și a le prelua ideile ce pot fi implementate în acest domeniu.
„Stimați parteneri din industria creativă,
Am primit mesajele Dvs., v-am urmarit protestul, tot ceea ce semnalați este corect, este grav și trebuie tratat cu prioritate.
Sunteți participanți, prin vocație, la diversitatea formelor de expresie artistică și pentru asta aveți tot respectul și toată susținerea posibilă din partea Ministerului Culturii.
Au fost doi ani grei, ani în care nu ați beneficiat întotdeauna de dialogul dorit sau de sprijinul așteptat.
La final de noiembrie a început cel de al 31-lea (!) mandat al unui ministru al culturii, cu tot ce înseamnă acest lucru.
Am promis în programul de guvernare și, în luna care a trecut, am reușit următoarele:
– un buget cu 45% mai mare decât în 2021, 0.1% din PIB, buget care creează premize pentru fonduri alocate programelor prioritare, programelor ACCES și de urgență, în mare majoritate destinate sectorului independent.
– obținerea deschiderii, în condiții pe care le decid, subliniez, alte instituții nu MC, a 50% din capacitate și a accesului spectatorilor și cu test nu numai cu vaccin sau trecere prin boală (față de 30%); dialogul cu INSP, CNSU, MS continuă pentru găsi soluții optime pentru cultură
– pregătirea unui buget de 148 milioane RON pentru debutul schemei de ajutor cel târziu în martie (2021 – 0 lei)
– amendarea OUG 118 (sau lege nouă) pentru cuprinderea instituțiilor de cultură între cele care beneficiază de compensarea prețului la energie
– continuarea ajutorului de șomaj care include și compensarea celor care au avut venituri din drepturi de autor- amendarea formei legii 8 astfel încât drepturile creatorilor să ramână la dispoziția lor (așteptăm și alte amendamente în urma discuției cu OGC-urile din data de 11.01)- alocarea a 2 milioane RON pentru achiziția de artă contemporană
– alocarea a 1 milion RON pentru achiziția de carteMai sunt și altele, făcute sau planificate, voi reveni periodic aici.
Acestea sunt câteva dintre măsurile luate care sper că arată că #nusuntețiinvizibili și sunt oricând disponibil pentru a vă asculta și a vă prelua ideile ce pot fi implementate.Cu respect,Lucian Romașcanu”