CULTURĂ

”Femei poloneze și românce care au schimbat lumea”, la Muzeul Județean

Buzoienii pot vizita liber expoziția ”Femei poloneze și românce care au schimbat lumea”, care face parte din seria de activități ”Zilele femeii la Muzeul Județean”, a fost montată pe gardul instituției și va putea fi văzută liber, până pe 18 martie. Poveștile a 17 femei poloneze și 17 românce, unele dintre ele foarte cunoscute în toată lumea, vor putea fi aflate de toți cei care vor vizita zona expozițională.

Muzeul Județean Buzău invită publicul la o expoziție despre femeile poloneze și românce care au schimbat lumea.

Realizată în colaborare cu Institutul Cultural Polonez din București, expoziția este dedicată unor femei care au obținiut rezultate remarcabile în diferite domenii, sau care au fost reprimate de regimurile totalitare din cele două țări.

Chiar dacă nu toate dintre cele 17 femei poloneze și 17 românce nu sunt cunoscute de toată lumea, cei care vor vizita expoziția vor afla istoriile lor  și de ce sunt adevărate simboluri ale succesului.

Românca Elisabeta Rizea, care a luptat ani de zile cu regimul comunist împreună cu ceilalți membri ai mișcării de rezistență din Munții Făgăraș, poate fi un model de dârzenie și de curaj, demn de urmat.

Deși a fost încarcerată și schingiuită, Elisabeta Rizea, munteanca simplă din zona Făgărașului, nu a renunțat la convingerile sale și a rezistat opresiunilor până la capăt.

Printre eroinele poloneze care au luptat împotriva regimului comunist a fost și Elżbieta Zawacka, o femeie soldat, care a efectuat misiuni speciale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ea a reușit să supraviețuiască războiului și a devenit una dintre primele două femei-general din Armata Poloneză.

Expoziția a fost concepută de Institutul Cultural Polonez cu ocazia aniversării în anul 2018 a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei și a obținerii dreptului la vot de cître femeile poloneze, dar și cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a României.

Expoziția, mai puțin obișnuită la Muzeul Județean, este montată pe gardul instituției și poate fi vizitată liber, până pe 18 martie, 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button