Turiști rătăciți, noaptea, prin pădure, salvați de polițiștii din Merei (FOTO)
Sâmbătă seara, 2 aprilie a.c., două persoane s-au rătăcit cu mașina în zona împădurita a județului Buzău, după ce au urmat indicațiile GPS-ului.
Două persoane din municipiul București, care intenționau să ajungă la un punct turistic din comuna Breaza – Chilia lui Ambrozie au rămas blocate în pădure, fără a cunoaște exact locația sau să poată furniza un punct de reper pentru a putea fi găsite.
Ocupanții mașinii urmasera indicațiile oferite de un sistem tip GPS .
După ce au realizat că nu mai pot înainta, întrucât roțile autoturismului au rămas blocate în noroi, au sunat la 112, în jurul orei 20.10.
În ajutorul celor două persoane, un bărbat în vârstă de 42 de ani și mama acestuia, în vârstă de 81 de ani, au venit Alin și Octavian, polițiști ai Secției de poliție rurală Merei, împreună cu voluntari din localitate.
Aceștia au pornit în căutare folosind autovehicule cu dotări speciale, întrucât, cunoscând zona și ținând cont de condițiile meteo din ultimele zile, erau conștienți că numai așa pot găsi și ajunge la persoanele căutate în timpul cel mai scurt.
Cu toate că precipitațiile au fost abundente în zona respectivă și faptul că mașina rămăsese blocată la mai bine de 1 kilometru de cel mai apropiat drum forestier circulabil, polițiștii au reușit să ajungă la apelant în mai puțin de 90 de minute, mașina acestora fiind găsită în pădure, în apropierea Vârfului Istrita, din comuna Pietroasele.
Drumul greu accesibil, necirculabil, a făcut ca misiunea echipei să se încheie la aproximativ 3 ore după primirea apelului 112, însă intervenția a fost una reușită, persoanele au fost conduse la sediul Poliției nevătămat și starea mașinii a permis ca aceștia să pornească în scurt timp la drum către casă.
Având în vedere că odată cu venirea primăverii se redeschide și sezonul excursiilor/drumețiilor, iar județul Buzău se poate mândri cu numeroase puncte de atracție turistică, polițiștii buzoieni atenționează cu privire la folosirea sistemelor de tip GPS care vă poate duce în siguranță acasă, dar la fel de uşor vă poate transforma în victime.
Astfel, sfătuim cetățenii să nu folosească astfel de sisteme în afara drumurilor asfaltate.
Nu vă încredeți sută la sută în GPS, deoarece poate fi neactualizat sau poate avea erori în condiţile unei configuraţii satelitare proaste.
Acest mijloc de orientare poate avea marcate pe hărţile prestabilite drumuri închise accesului public, restricţionate, impracticabile, rute unde se efectuază lucrări şi drumuri închise în urma unor alunecări de teren, viituri, căderi de arbori.
Citiţi indicatoarele rutiere şi luaţi în consideraţie marcajele de restricţionare sau avertizare, care sunt mult mai actuale decât platforma pe care lucrează GPS.
Cel mai sigur este ca, atunci când asfaltul se termină, când drumurile încep să fie din ce în ce mai puțin
practicabile și duc spre zone necirculate, unde se exploatează sau sunt lucrări, să vă întoarceți şi în scurt timp GPS-ul va genera o alta rută, mai sigură.
Biroul de presă al Inspectoratului Județean de Poliție