ADMINISTRAȚIE

Centrul de Pregătire Schengen, unicul din România, funcționează la Buzău

La Buzău funcționează de peste un deceniu Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen, înființat pe infrastructura fostului liceu de poliție. Zilele trecute, aici a fost inaugurat un pavilion modern.

Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen este înființat pe infrastructura fostului liceu de poliție „Neagoe Basarab” din Buzău. Aici a fost inaugurat zilele trecute un pavilion modern, în care se perfecționează specialiștii din MAI, în domenii precum controlul frontierelor sau migraţia, care vor aplica ansamblul de norme și reglementări Schengen.

Centrul Multifuncțional de la Buzău este singurul din țară care poate asigura pregătirea teoretică și practică a personalului, pentru accesul și utilizarea sistemului informatic Schengen, în mai multe domenii de activitate. 

La inaugurarea pavilionului „Neagoe Basarab” au participat ministrul de Interne, Lucian Bode, alături de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, dar și ai Ministerului Apărării Naționale. Ministrul Bode a caracterizat centrul drept „un adevărat laborator de pregătire profesională” și a menționat că inaugurarea vine într-un context deosebit de important, în care România și Bulgaria așteaptă votul pentru intrarea în spațiul Schengen, după ani buni de amânări.

„Avem în față un obiectiv strategic pe care ne dorim să-l îndeplinim cât mai curând, de aceea Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen are o contribuție semnificativă la îndeplinirea sarcinilor MAI legate de aderare, iar misiunea celor implicați nu se va încheia nici după ce România va deveni stat Schengen. În contextul intern și extern destul de agitat pe care îl traversăm, am lansat un apel la «armistițiu politic», pe dosarul Schengen, tuturor forțelor politice din România. Acesta este unul dintre acele momente când nu trebuie să ratăm șansa istoriei și să dovedim maturitate politică și consens. Dosarul Schengen nu este pe persoană fizică, este al României și nu trebuie virusat politic”, a transmis ministrul de Interne.

Statele membre ale Spațiului Schengen au eliminat controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este posibilă trecerea peste granite între oricare două țări membre, fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control. Până acum, Olanda a exprimat dubii cu privire la aderarea țării noastre, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz și-au exprimat sprijinul pentru primirea României și Bulgariei.

Prin noua investiție este vizată îmbunătățirea condițiilor de pregătire pentru cursanții care trec pragul Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen de la Buzău. Aici va fi amenajat în viitorul apropiat chiar și un poligon de tragere indoor, structura clădirii fiind pregătită deja, la subsol, pentru o astfel de utilitate.

Centrul Multifuncţional de Pregătire Schengen din România a fost inaugurat în martie 2011. Aici, angajaţii MAI urmează cursuri de pregătire, pe durata a trei săptămâni, în domenii precum controlul frontierelor sau migraţia.

Amenajarea centrului s-a făcut pe structura fostului liceu de poliţie „Neagoe Basarab”, cu o investiţie de şapte milioane de euro, bani alocaţi dintr-un fond special al Uniunii Europene. Baza de perfecţionare Schengen deţine zece săli de clasă, patru săli de specialitate, o sală de conferinţe şi una de sport.

Internatul oferă condiţii de cazare, în regim hotelier de două stele, pentru 200 de cursanţi pe serie. Poliţişti de frontieră, vameşi, angajaţi ai birourilor de migrîări, de la evidenţa populaţiei, jandarmi, pompieri şi poliţişti parcurg modulele de perfecţionare oferite de centrul cu sediul în Buzău.

Catedrele înfiinţate aici asigură pregătire profesională în domenii precum controlul frontierelor, politica de vize, migraţia, azilul, cooperarea poliţienească, cooperare judiciară, lupta împotriva drogurilor, arme de foc şi muniţii, sistemul de informaţii Schengen, protecţia datelor sau cunoaşterea limbilor de circulaţie internaţională necesare cooperării în domeniul Schengen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button