EDUCAȚIE

Începe școala, cu triaj epidemiologic și recomandări de purtare a măștii

Ministerul Sănătății a instituit stare de alertă invocând numărul mare de cazuri de gripă, iar decizia a fost publicată, recent, în Monitorul Oficial.

În acest context, începerea școlii vine cu anumite măsuri impuse și unele recomandate. Acestea vor fi supravegheate de Direcțiile de Sănătate Publică în colaborare cu Inspectoratele Școlare.

”Art. 4. — Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor colabora cu inspectoratele școlare din teritoriu, în vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile/instituțiile de învățământ, după cum urmează:

  • a) realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare;
  • b) informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;
  • c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
  • d) aerisirea periodică a încăperilor;
  • e) respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
  • f) recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți”, scrie Edupedu.ro.

Ministrul Educației a subliniat faptul că școlile se vor redeschide în condiții normale. 

În acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile, așa cum spuneam, cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat în fiecare an, chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Aceasta a mai explicat că triajul epidemiologic va fi făcut atât acasă, de părinți, cât și la școală.

Recomandările sunt legate de triajul epidemiologic făcut în colaborare cu familiile. Deci odată este un triaj acasă, al doilea triaj este la începutul orelor de curs de către învățător, profesor, educatorul care vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. El este unul observațional, adică dacă există observate simptome, sunt informați părinții sau aparținătorii care mai departe procedează (…) recomandarea aceasta este informarea medicului de familie și urmarea indicațiilor terapeutice care vor rezulta ulterior”, a mai declarat Ligia Deca 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button