Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, premiat la cel mai mare concurs de gastronomie al spitalelor din România
Premiul pentru Cel mai inovativ meniu propus în cadrul concursului de gastronomie, care a avut loc luna aceasta, la Sighișoara, a fost acordat Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca.
Spitalul Municipal Sighișoara în colaborare cu Federația Sanitas România a organizat, în perioada 11-13 mai, în Sala Mare a Hotelului Imperial din Sighișoara, evenimentul-concurs cu tema ”Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet”. Bucătari din 28 de spitale din România au dovedit că stăpânesc arta de a pregăti bucatele și au pus la bătaie pentru supremația gustului o sumedenie de farfurii bogate în tradiție și aspect.
Cel mai dificil pentru participanți a fost însă să inventeze meniul care să se încadreze în suma de 22 de lei pe zi oferită de stat.
Cei doi bucătari ai Spitalului Săpoca au reușit să aducă acasă premiul pentru cel mai inovativ meniu cu un preparat deosebit, o savarină din măr, care conține măr, gem, o cremă de vanilie și glazură de smântână, preparat care a fost foarte apreciat de exigentul juriu, alcătuit din profesor doctor Monica Tarcea, de la Departamentul de Nutriţie a Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, inginer doctor Irina Matran, UMFST Târgu Mureş, chef bucătar Alex Barani şi Sorin Gabriel Ungureanu, director general adjunct la Autoritatea Naţională de Management a Calităţii în Sănătate.
„Politica Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca este centrată pe pacient. În plus, respectul față de pacient constituie o prioritate pentru personal. Aşteptarile pacienților pot fi diferite, ele pot fi influenţate de modul de proveniența, de cultură, de educație, dar indiferent de aceste repere, obiectivul Spitalului în privinţa calităţii este creşterea gradului de satisfacţie al pacienților.
Satisfacția pacientului privită dintr-o perspectivă de marketig implică poziționarea pacientului ca și client al spitalului. Astfel poziția pacientului în relația cu medicul și unitatea sanitară ce oferă tratamentul a cunoscut în ultimii ani o modificare față de accepțiunea clasică, în sensul în care relația anterior dominată de către medic se modifică înspre o relație de parteneriat, în care se dorește mai mult identificarea unei soluții care să fie propusă pacientului și acceptată de către acesta, în urma unei decizii informate.”, a transmis directorul Spitalului Săpoca, medicul Gabriela Pîrîu, imediat după ce a fost anunțată performanța celor doi bucătari angajați ai unității spitalicești pe care o conduce.
Concursul s-a bucurat de o deosebită atenție din partea ministrului Sănătății, prof. univ dr. Alexandru Rafila, care a intrat în legătură directă la Gala Concursului Național “Meniuri din spitale, medicamente pentru suflet” salutând ideea organizării acestui concurs la Sighișoara:
“Vă felicit. E o idee foarte bună cea pe care ați luat-o. Și pe noi ne preocupă. Suntem destul de avansați cu o echipă cu care lucrăm pentru hrana pacienților în spitale. Vreau să vă spun că e mai mult decât o chestiune de educație iar rolul unor evenimente precum cel pe care l-ați organizat este foarte important. Sunt și unele aspecte legate de diversificarea meniurilor, de faptul că ele trebuie să fie variate, să existe diferențieri zilnice în timpul unei săptămâni, și mai e și chestiunea legată de prezentare, de aspect, pentru că lucrul acesta ține de empatie față de pacient, e foarte important și mă bucur că aveți un astfel de eveniment la Sighișoara. Dacă aveți idei, noi o să distribuim Ghidul acesta de bune practici iar contribuția dvs este importantă.” a transmis ministrul Rafila.